Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is een bijzonder verontrustende situatie, in de eerste plaats voor de 44 miljoen Oekraïners maar ook wordt de internationale veiligheid ernstig bedreigd. Op dit moment zijn zeker één miljoen Oekraïeners op de vlucht geslagen.


We wijzen u erop dat dit nieuwsbericht niet actueel meer is. Op hoogeveen.nl/oekraine vindt u de laatste informatie over de opvang en hulp aan mensen uit Oekraïne.


De ontwikkelingen maken veel mensen onzeker en soms ook bang. Het nieuws stroomt binnen via radio, tv en internet. We zien ontreddering en machteloosheid. Maar ook eendracht en veel mensen willen de handen uit de mouwen steken om te helpen. 

Opvang

De gemeente is bezig met de voorbereiding van de eventuele opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Zij heeft hierover overleg met de Veiligheidsregio Drenthe, waarin alle burgemeesters van Drenthe vertegenwoordigd zijn. Er is een speciaal gemeentelijk team ingericht om de opvang te coördineren en te organiseren. Via het e-mailadres oekraine@hoogeveen.nl inventariseert de gemeente hoeveel vluchtelingen en waar deze opgevangen zouden kunnen worden.

Burgemeester Karel Loohuis: "We bereiden ons voor op wat er komen gaat. We hebben er alle vertrouwen in dat we de vluchtelingen die mogelijk naar onze gemeente komen, een veilige opvang kunnen bieden. Samen met onze inwoners zullen we er alles aan doen om deze mensen liefdevol te ontvangen".

Onderdak bij particulieren

Inwoners uit de gemeente Hoogeveen laten zien dat zij hart hebben voor de vluchtelingen. Er zijn veel particulieren en organisaties die onderdak en hulp aanbieden. De gemeente inventariseert het aanbod van particulieren die mensen willen opvangen. 

  • U kunt uw concrete aanbod en uw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) mailen naar: oekraine@hoogeveen.nl
  • Ook als u zichzelf al heeft aangemeld via Vluchtelingenwerk, dan wil wij dat graag weten. 
  • Ook komen we graag in contact met organisaties die hulp willen bieden. Zij kunnen zich ook melden via het e-mailadres. 

Wat kunt u nog meer doen? 

  • Doneer aan Giro 555 Oekraïne
    De hulporganisaties achter Giro 555 zijn in het gebied aanwezig. Zij zorgen ervoor dat mensen op de vlucht onderdak, water en eten krijgen. Ze werken aan sanitaire voorzieningen en leveren medicijnen. Ook psychosociale hulp is hard nodig om mensen op de vlucht te helpen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen.

Hier ook de link naar Vluchtelingenwerk omdat je je daar kan aanmelden als vrijwilliger. 

 Voor meer informatie over hoe te helpen zie ook:

  • Stichting Vluchteling
  • Het Rode Kruis Het Rode Kruis verleent eerste hulp als er geen toegang is tot gezondheidszorg, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra. 
  • Op de site www.nlvoorelkaar.nl vindt u mogelijkheden om vluchtelingen te ondersteunen.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht