Waterstof

Met het project Waterstofwijk Hoogeveen wordt een blauwdruk ontwikkeld voor het verwarmen van huizen met een CV-ketel die draait op waterstof. 

Dit wordt voor het eerst zichtbaar in 2020 op de locatie Nijstad-Oost met de bouw van 80 woningen op basis van warmtevoorziening door waterstof. De aangrenzende wijk Erflanden kan daarna volgen. Met Waterstofwijk Hoogeveen wil de gemeente Hoogeveen een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstelling voor 2050. Omdat de toepassing van waterstofgas als brandstof een relatief nieuwe techniek is, moet er eerst van alles worden uitgezocht. Denk hierbij aan de werking en de betaalbaarheid. Daarnaast moet de toepassing van waterstof minstens zo veilig zijn als die van aardgas.

Van aardgas CV-ketel naar waterstof CV-ketel

Samen met het bedrijfsleven uit het Noorden, de Hanzehogeschool en de provincie Drenthe maken we een plan om de wijk Erflanden te voorzien van duurzame warmte. Het bestaande aardgasleidingnetwerk gaat in plaats van fossiele aardgas, waterstof vervoeren dat geproduceerd is met duurzaam opgewekte elektriciteit. In de huizen zullen vervolgens de bestaande CV’s worden vervangen door waterstof CV’s. Omdat de eigenschappen van waterstofgas anders zijn dan die van aardgas, moet er bijvoorbeeld een andere brander in.

Samen met onze inwoners

Op dinsdag 14 mei 2019 vond er in Café Restaurant Paviljoen Nijstad een inloopavond plaats over Waterstofwijk Hoogeveen. Bezoekers konden met vragen als: Wat is groene waterstof? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat betekent dit project voor mij als bewoner?, gingen ze in gesprek. Zonder draagvlak geen resultaten. De gemeente vindt het belangrijk dat we deze “kans” in een vroeg stadium delen met alle betrokkenen. Daarom zullen we u gedurende dit jaar steeds op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het project. En de gemeente is benieuwd naar uw ideeën en mening. Bekijk het videoverslag van de inloopavond Waterstofwijk Hoogeveen op YouTube.

Laat ons die weten door uw mening en belangstelling met ons te delen op waterstofwijkhoogeveen@hoogeveen.nl.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Hoogeveen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Openingstijden (zonder afspraak)

Vandaag gesloten Morgen van 09:00 tot 13:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl