Lees voor

Goed rioolgebruik

Een riool is een middel om vuil water te transporteren naar de zuivering. Maar niet alles kan zomaar op het riool geloosd worden. Wat kan wel maar wat kan zeker niet in het riool?

Twee rioolmedewerkers van de gemeente

Op de foto ziet u twee rioolmedewerkers van de gemeente. Goedlachs en de duim omhoog. Dit gebaar is voor alle mensen die al hebben begrepen dat afval niet in het toilet en het riool thuishoort. Helaas heeft nog niet iedereen begrepen dat het veel problemen voor de gemeente, maar ook voor uzelf oplevert!

"We treffen de gekste dingen aan. Onderbroekjes, textiel, speelgoed, maar vooral schoonmaakdoekjes" Aldus één van de jongens. "Mensen beseffen niet wat er gebeurt als ze iets hebben doorgespoeld. Om rioolwater omhoog en weg te vervoeren heb je een pomp nodig. Je fontein in de vijver werkt ook niet meer als er blaadjes in het filter zitten. Zo werkt het bij een rioolpomp precies hetzelfde, alleen zijn de gevolgen en de schade veel groter".

Riolering heeft maar een klein deel een vrije afstroom. Alles wordt in de rioolleiding onder de straat verzameld en komt uiteindelijk bij een pompgemaal (groene kast op de foto) uit dat alles naar de zuivering pompt. Deze pompen, vaak zeer krachtige apparaten, kunnen echter alleen dik water verpompen.

Toiletpapier valt geheel uit elkaar zodra het in contact komt met water. Maar maandverband, poetsdoeken, alle types vochtige toiletdoekjes en kleding behouden hun vorm en slaan vast in het mechaniek van de pomp. Een storing is 9 van de 10 keer te wijten aan één van deze dingen. De meeste mensen hebben van de storing vaak niets in de gaten. Maar zodra een storing samenvalt met een flinke bui dan kan het water niet meer worden weggepompt, met alle bijkomende gevolgen van dien.

Vuistregel: Spoel niet door het toilet wat u zelf niet gegeten of gedronken heeft! Toiletpapier is de enige uitzondering op deze regel.

Vochtige doekjes: een grote last

Vastgeslagen rioolpomp Vochtige doekjes voor sanitair gebruik zijn gemaakt van vezels en zijn in Hoogeveen de grootste veroorzaker van rioolpompstoringen. Ook al geven de fabrikanten aan dat de doekjes zo het riool in kunnen, doet dit niet! Jaarlijks geven de gemeente en waterschappen tienduizenden euro’s uit aan het herstellen van verstopte riolen en pompen en het repareren van onderdelen. Daar betalen we uiteindelijk met z'n allen elk jaar extra voor.

Op de afbeelding ziet u een rioolpomp die vastgeslagen is door een grote pulp van textiel en doekjes. U kunt zich voorstellen dat het steeds weer verwijderen van dit materiaal bij de tientallen pompen in Hoogeveen veel, en ook nog niet al te fris werk is!

Houdt het riool vrij van zaken die er niet thuishoren. Het scheelt een hoop geld en ellende!

Bezoekt u ook eens www.riool.info met alles over riolering en goed gebruik ervan.

Uitgelicht

Zoeken