Lees voor

Verlichting speelt belangrijke rol

De ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum moet ervoor zorgen dat het centrum ook in de toekomst het kloppend hart van de regio blijft. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. Het masterplan verlichting voor het centrum is gemaakt om ook ’s avonds kwaliteit te hebben op straat. Sfeervol waar het kan, veilig waar het moet, met aandacht voor de parels van Hoogeveen. Duurzaamheid staat hierbij voorop.

Lichtplan

In het plan is het licht afgestemd op de locatie. Voor de Hoofdstraat Noord is sfeerlicht opgenomen; de centrumruit krijgt vanwege de verkeersveiligheid juist meer licht. Voor het uitlichten van de parels (o.a. historische panden en de watergracht) zijn bijzondere oplossingen bedacht. Deze geven de monumenten ’s avonds een unieke aantrekkelijke meerwaarde. Met de duurzame LED-lampen wordt circa 80 procent bespaard op de energiekosten voor traditionele verlichting. Het lichtplan is al toegepast in de Hoofdstraat Noord, de Schutstraat en het Dekkerplein. Ook volgt het raadhuis waar de oude “lichtkanonnen” plaatsmaken voor sfeervoller en energiezuiniger verlichting. De komende jaren krijgen ook het Kaapplein, het Haagje, het Kruis en park Dwingeland nieuwe verlichting.

Hoogeveen schittert tussen wereldsteden

Hoogeveen is vierde geworden in de strijd om de internationale City.People.Light award 2010. Dit is een prijs voor steden en plaatsen die spraakmakend, efficient en duurzaam met licht omgaan. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: “Met onze bijzondere verlichting in het centrum zijn we steden als Philadelphia, Brussel, Florence en Londen voor gebleven. Dit is een resultaat om trots op te zijn.”

Verlichting in het stadscentrum Verlichting in het stadscentrum

Verlichting in Hoofdstraat Noord: sfeervol en bijzonder

Zoeken