Studiemiddag Kleuters in beweging

Op woensdag 9 november 2022 is er in MFC De Magneet in Hoogeveen van 15.00 tot 18.00 uur een gratis studiemiddag voor leraren in het basisonderwijs. Het thema van deze middag is 'Kleuters in beweging'. U kunt kiezen uit 5 interessante workshops die worden gegeven door bijvoorbeeld een buurtsportcoach, een kinderfysiotherapeut en een vakdocent gym. U kunt deelnemen aan maximaal 3 workshops. We proberen iedereen bij minimaal 2 gekozen workshops in te delen. Er zijn in totaal 100 plekken beschikbaar. Op deze pagina leest u wat u tijdens deze workshops leert. 

Zelfsturend en uitdagend lesgeven

Door Anique Hoorn, sportfunctionaris en vakleerkracht gemeente De Wolden

Zelfsturende leerlingen geven zelf vorm aan hun leerproces: een vaardigheid die ze hun leven lang meedragen. Leer hoe je dit kunt toepassen tijdens de beweeglessen. Hoe bouw je je les gestructureerd op? En hoe zorg je ervoor dat de beweegles voor alle kleuters uitdagend is? Tijdens deze workshop word je actief meegenomen in een beweegles waarin tips worden gegeven om kleuters zelfsturend en uitdagend aan de slag te laten gaan.

Natuursprong

Door Roxanne Dekker, buurtsportcoach bij Meppel Actief

Natuursprong is een speel- en beweegprogramma voor kinderen in en met de natuur. Op een actieve manier brengen de activiteiten de kinderen in contact met de natuur, waar ze uitgedaagd worden om lekker te bewegen. Maar ook om te fantaseren, voelen, ervaren en verwonderen. Het gaat bij Natuursprong niet om de prestatie, maar om het plezier, de beweging en de beleving. Natuursprong wil kinderen een positieve natuurervaring geven. Bij de activiteiten maken we zoveel mogelijk gebruik van het ‘natuurlijk spelmateriaal’ in de omgeving. Denk aan losse takken, bladeren, boomstammen en stenen. Daarom vinden de activiteiten altijd in het groen plaats, zoals het wijkgroen, een stadspark, een veld of een bos.

Startklaar voor het schrijven

Door Mariëlle Lankhorst, kinderfysiotherapeut bij Cedin onderwijs

In deze workshop gaan we in op de voorbereidende schrijfvaardigheid van kleuters. We doorlopen aandachtspunten en we bespreken een opbouw van motorische oefeningen. Ook komen diverse hulpmiddelen aan bod. Wat kun je als leerkracht doen? En wanneer moet er hulp ingeschakeld worden?

Iedereen kan meedoen op eigen niveau in het speellokaal

Door Marcel Bouwhuis, ambulant begeleider bewegingsonderwijs bij onderwijscentrum de Twijn

In deze workshop gaan we in op het breed afwisselen van activiteiten. Zo wordt voor alle leerlingen de essentie van een activiteit betekenisvol. Hierdoor leren leerlingen en blijft het spannend en uitdagend. Aan de hand van praktische voorbeelden krijg je meer zicht op mogelijkheden om activiteiten op maat te maken voor leerlingen. Er is ook ruimte en tijd om zelf activiteiten in te brengen om met elkaar te bespreken en te doen, want de workshop speelt zich af in een speellokaal.

Bewegend leren

Door een vakdocent gym in gemeente Assen

Door te bewegen tijdens het leren in het onderwijs wordt leren niet alleen leuker: het gaat ook beter. De verklaring hiervoor is dat als je beweegt, er veranderingen plaatsvinden in de hersenen die zorgen voor een betere opname van de leerstof en voor een betere concentratie. Zo kun je de stof ook beter onthouden. Hoe pas je dit toe bij kleuters? Dat leer je tijdens de workshop Bewegend leren.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht