Lees voor

Materialen voor het werken aan wagen Noorderlichtjesparade winnaar verkiezing Fluitenberg

Op woensdag 5 juni 2019 was het weer een drukte van belang tijdens de jaarlijkse Smederij-verkiezing in dorpshuis het Overschotje in Fluitenberg. De indieners stroomden al vroeg binnen om hun prestentatietafels klaar te maken. De eerste stemmers stonden al 10 minuten voor de opening van de avond klaar om muntjes voor het stemmen te halen. Waar een klein dorp groot in kan zijn blijkt in Fluitenberg ieder jaar opnieuw. Ruim 500 munten werden er verdeeld over de ideeën, wat betekent dat er meer dan honderd mensen hun stem hebben uitgebracht. Er kon uit 6 ideeën worden gekozen. Vier ideeën kunnen van het Smederij-budget worden gerealiseerd.

Winnaar met 155 munten werd een bijdrage voor het maken van de wagen voor de Noorderlichtjesparade. Het deelnemen aan de Noorderlichtjesparade is al jaren een traditie in Fluitenberg. Veel dorpsgenoten zijn hiermee maanden in de weer. Eerst met het bedenken van het plan, dan zoeken materialen en financiele middelen hiervoor en uiteindelijk met het maken. Dit jaar werd een bijdrage van het Smederij-budget gevraagd, zodat de materialen kunnen worden aangevuld. Door de vele stemmen die het idee kreeg, blijkt wel de gedragenheid in het hele dorp voor het maken van de wagen. Als tweede eindigde het vervangen van het laken van het biljart in het dorpshuis. Dit biljart wordt intensief gebruikt, door jong en oud. Zo intensief dat het laken aan vervanging toe is. Met 122 munten was het idee verzekerd van steun vanuit het hele dorp en kan het laken worden vervangen.

Op de derde plek eindigde de jongste indiener. De 11 jarige jongen wil graag een bijdrage om buitenactiviteiten in het dorp voor de 10+ jeugd te gaan organiseren. Hij wordt hierbij wel geholpen door andere kinderen en ouders en de plannen liggen al klaar. Het idee kreeg 99 munten. Als vierde eindigde het organiseren van een kookworkshop voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit idee kreeg 70 munten. Er was net niet voldoende budget voor dit idee beschikbaar, maar met 50 euro minder gaan ze de organsatie ook wel redden.

Twee ideeën kunnen niet van Smederij-budget worden gerealiseerd, maar kregen toch wel steun uit het dorp. Het aanschaffen van volleybalnetten en ballen kreeg 56 munten en net een paar minder nl. 48 kreeg het organiseren van een kinderdisco voor de basisschoolkinderen.

Leuk om te horen dat er na afloop spontaan door een dorpsbewoner werd aangeboden om volleyballen en netten aan te schaffen, deze komen er dus ook. En de activiteitencommissie stelt voor om een kinderdisco te gaan organiseren. Hoe mooi, alle plannen kunnen worden gerealiseerd doordat de krachten werden gebundeld!

 

Uitgelicht

Zoeken