Lees voor

Tips en spelregels BuurtWhatsApp (BWA)

De BWA kan de veiligheid in de wijk verbeteren. We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld welke toegepast dienen te worden. Dit kan via de SAARR-methode.

1. Minimumleeftijd
De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar(of in overleg).

2. Omtrek
Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de wijk/dorp.

3. De groepsapp
Groep(en) van elk maximaal 100 deelnemers. Berichten worden door speciaal hiervoor aangewezen personen (beheerder) gekopieerd van de ene naar de andere app. Bij plaatsing van een bericht graag je voor- en achternaam erbij vermelden. Dit maakt het makkelijker om het bericht te kopiëren voor de andere app.

4. Beheerder
Zorg voor een beheerder(s) die contact onderhoudt met de politie en discipline in de groep bewaakt.

5. Verdachte situaties/heterdaad
De BWA is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 of 0900-8844 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn. Belt u de politie naar aanleiding van een gemelde situatie in de BWA, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan. De BWA heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid.

6. Delen van foto’s
Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Een BWA is een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacy problemen zal opleveren. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen.

7. Geen overbodige berichten
Een BWA is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle deelnemers zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Gebruik de BWA alleen als alarmsysteem. GEEN SYMBOLEN/ ICOONTJES/SMILEY’S GEBRUIKEN!

8. Gebruik BWA volgens de SAARR afkorting
SAAR is in Ede bedacht door politie en burger en betekent het volgende:
- S Signaleer
- A Alarmeer 112
- A App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (actuele meldingen)
- R Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de
persoon. De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon. Doe dit alleen als dit veilig kan.
- R Rapporteer. De beheerder kopieert de whatsapp tijdlijn en mailt deze naar de
politie (afgesproken mailadres) zodat de politie meteen een overzicht heeft als ze aan het bureau zijn met een mogelijke verdachte (toevoeging werkwijze Tilburg)

WhatsApp

 

Uitgelicht

Zoeken