Lees voor

Maak het inbrekers niet gemakkelijk

De zomerperiode is een fijne tijd waarin wellicht ook u op vakantie gaat of dagjes uit. Het is ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten u van huis bent of omdat ze bijvoorbeeld een raam open zien staan. Wat kunt u doen om inbraak te voorkomen?

• Op vakantie? Licht de buren in
Vertel uw vertrouwde buren dat u op vakantie gaat en vraag ze op uw woning te letten te en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Dat kan door de post weg te halen, de planten water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

• Dagje weg? Deur op slot!
Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

• Bel 112 bij verdachte situaties
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw omgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan tevens een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk
Het is belangrijk dat u goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren hebt. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ® teken.

 

Uitgelicht

Zoeken