Lees voor

Venesluis duikt in de geschiedenis

Op zaterdag 4 oktober zijn ruim 50 bewoners van de Kymmelstaat/Oldenbandringhstraat/Schutstraat en Zuiderweg de historie van de wijk in gedoken. De initiatiefgroep van de Smederij van deze wijk had voor deze dag geregeld dat de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg geopend was en dat de Historische  Kring Hoogeveen een presentatie hield over de wijk.

Na overleg met de Joodse gemeenschap was voor deze  gelegenheid de begraafplaats opengesteld . Historicus Albert Metselaar begeleidde het bezoek. Op boeiende wijze vertelde hij over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Hoogeveen en over de procedures rond de begrafenis binnen deze gemeenschap.  Bewoners die al tientallen jarenbij de begraafplaats wonen vonden het bijzonder om deze begraafplaats nu te kunnen betreden.

In het Huis van de Historisch Kring aan de Schutstraat hielden Anneke en Jan Pol een presentatie over de geschiedenis van de wijk. Aan de hand van veel foto´s werd getoond hoe de wijk er  tientallen jaren geleden uitzag.  

Na afloop werd gezellig nagepraat op de parkeerplaats van de Oldenbandringstraat en werden diverse contacten gelegd tussen bewoners van de wijk. 

141004 historie Venesluis

De foto is gemaakt door Joke Jonkman

Uitgelicht

Zoeken