Lees voor

Als elke seconde telt

Het zal maar gebeuren. Je bent in je tuintje bezig, komt er een ambulance voorbij die aan het einde van je straat om de hoek verdwijnt. Vlak daarna weer een ambulance die dezelfde kant op gaat. Je realiseert je dat daar wel iets ernstigs mis moet zijn, terwijl je doorgaat met onkruid wieden.

Leven en dood

De huidige situatie is helaas zo dat mensen die worden getroffen door een hartstilstand afhankelijk zijn van de toevallige aanwezigheid van anderen die kunnen reanimeren. En als elke seconde telt, kan dit het verschil zijn tussen leven en dood. De laatste jaren hebben veel Smederijen het initiatief genomen om een AED-apparaat aan te schaffen en vrijwilligers te trainen hoe ze moeten reanimeren.

Apparaten en vrijwilligers

Er zijn inmiddels AED’s in alle dorpen en in de wijken Wolfsbos, Krakeel, Schoonvelde-Oost, Verzetsbuurt en de Stationshoek. Er zijn al ruim 350 vrijwilligers actief, maar er kunnen er nog meer bij.

6-minuten-zone

Met goedwerkende 6-minuten-zones die bestaan uit voldoende geregistreerde hulpverleners en beschikbare AED’s zorgen we er samen voor dat de kans op een succesvolle reanimatie wordt vergroot. Voordat je ambulance voorbij ziet rijden, heb je al een oproep gehad om naar de buurman of buurvrouw om de hoek te gaan en te beginnen met een reanimatie.

Maximaal 30 vrijwilligers die zich in de 6-minuten-zone bevinden, krijgen een SMS om zich naar het slachtoffer te begeven en te starten met reanimeren, of om de AED op te halen en dan door te rijden naar het slachtoffer. Deze vrijwilligers kunnen vaak al binnen 2-6 minuten na de melding beginnen met een reanimatie, terwijl een ambulance een aanrijdtijd heeft van gemiddeld tussen de 10-12 minuten.

Hartslag Nu

Hartslag Nu werkt samen met de ambulancediensten in Nederland. Op het moment dat er een 112-melding binnenkomt, wordt naast het sturen van de ambulance direct ook de 6-minuten-zone in werking gezet. Je hoeft niet alle dagen thuis te zijn om je te kunnen aanmelden. Bij inschrijving bij Hartslag Nu kun je aangeven wat je werkdagen zijn, zodat je op die tijden geen oproep krijgt. Wie meer wil weten over Hartslag Nu, kan terecht op de website: http://www.hartslagnu.nl/

Interesse?

Wie al in bezit is van een geldig reanimatie/AED-diploma of wie zich wil aanmelden voor een scholing kan een mail sturen naar: info@desmederijenvanhoogeveen.nl

Aan een initiatief via De Smederijen zijn voor vrijwilligers geen kosten verbonden. Doe mee en draag bij aan de gezondheid en veiligheid van uw straat, buurt, wijk of dorp.

Op de foto's: vrijwilligers uit Elim (boven) en Venesluis (onder) aan de slag tijdens de reanimatietraining.

AED training 01 AED training 02

Uitgelicht

Zoeken