Lees voor

Repair Café viert eenjarig bestaan

Elke laatste zaterdag van de maand is het Repair Café Hoogeveen van 11.00 tot 15.30 uur in kringloopwinkel Het GOED aan de Gratamastraat 12 in Hoogeveen. Op zaterdag 26 oktober jl. bestond Repair Café Hoogeveen 1 jaar. Dat is gevierd met een stamppotbuffet voor de 15 bij het Repair Café betrokken vrijwilligers bij iemand thuis.

In de zomer van 2012 kregen een aantal mensen los van elkaar het idee om iets te gaan doen aan de vele spullen die vaak nog wel gerepareerd kunnen worden, maar die meest-al weggegooid worden omdat mensen niet weten hoe ze iets moeten repareren of omdat ze niet het juiste gereedschap hebben voor reparatie.

Dit resulteerde eind oktober 2012 in het organiseren van het eerste Repair Café Hoogeveen in kringloopwinkel Het GOED. De vier initiatiefnemers van het Repair Café, Jan Zoethout, woonachtig in De Weide, Elke Kremer van SWW, opbouwwerker in De Weide, Lydia Rietveld van Het GOED en Henk Schoenmaker zaten met de andere vrijwilligers klaar om te proberen met de bezoekers de meegebrachte artikelen te repareren.

"Die keer waren er 11 bezoekers, in november 16 en in fe-bruari 2013 was er zelfs een piek van 51 bezoekers. Inmid-dels komen er gemiddeld zo‟n 30 klanten naar het Repair Café op de laatste zaterdag van de maand", vertelt Jan.

Lydia vult aan dat mensen met de meest uiteenlopende de-fecte artikelen langskomen, zoals een broek met een losse zoom, boormachine, fiets, blouse met een gaatje, wekkerra-dio, koffiezetapparaat, overhemd met een losse naad, staaf-mixer, tosti-ijzer, stoel, ventilator, kruimeldief, zaklamp, föhn of speelgoed.

Een deel van de dag - van 11.00 tot 13.00 uur - een vrijwilli-ger beschikbaar voor kleine computerproblemen zoals het helpen bij het installeren van zelf meegenomen originele software of het verwijderen van overbodige software. Repa-ratie kost op zich niets, maar het Repair Café ontvangt graag van de bezoekers een vrijwillige bijdrage om ontbre-kend gereedschap aan te kunnen schaffen.

"En daarnaast is het Repair Café in Het GOED ook een plek waar mensen nieuwe contacten opdoen of gezellig met ou-de bekenden bijpraten", zegt Lydia. Voor klanten is er elke laatste zaterdag van de maand gratis koffie en thee.

 

 

 

 

 

 

 

Uitgelicht

Zoeken