Lees voor

Gemeente Hoogeveen bezuinigt op speelplekken

De gemeente legt voorlopig geen nieuwe speelplaatsen meer aan. Daarnaast gaat de gemeente in overleg met inwoners kijken waar bespaard kan worden op het onderhoud ervan. Dat is het gevolg van de bezuinigingen op de speelvoorzieningen. Vanaf 2014 is er 122.500 euro minder beschikbaar.

Wethouder Klaas Smid: 'Een nieuwe speelplek is nog wel mogelijk als een buurt zelf betaalt voor de aanschaf en het onderhoud. Een lokale ondernemer kan het bijvoorbeeld sponsoren.’ In overleg met de stuurgroep van De Smederijen kunnen ook initiatiefgroepen het korte klap geld alleen bij hoge uitzondering nog inzetten voor speeltoestellen. Het bewonersbudget wordt daarbij gezien als extern geld. Voor het onderhoud moet dan wel structureel zicht zijn op extern budget.'

Verder gaat de gemeente via De Smederijen onderzoeken of er speelplekken zijn die niet gebruikt worden. Klaas Smid: 'Als er in overleg met inwoners toestellen weg kunnen scheelt dat onderhoudskosten. En we gaan kijken naar alternatieve vormen van onderhoud. Misschien willen buurten zelf een deel doen.' Het budget dat speeltuinverenigingen van de gemeente krijgen verandert niet. Ook lopende speelprojecten vallen buiten het plan.

Op dit moment zijn er binnen de gemeentegrenzen 148 speelplekken met 800 speeltoestellen. Daarnaast zijn er negen grotere speeltuinen en op negen schoolpleinen mag er na schooltijd gespeeld worden.

Uitgelicht

Zoeken