Verkeersmaatregelen op het Hollandscheveldse Opgaande

Op zaterdag 4 mei 2024 zijn er bloembakken geplaatst op het Hollandscheveldse Opgaande, op het deel tussen de rontonde en de Langedijk. Dit heeft geleid tot diverse reacties. We willen graag wat duidelijkheid verschaffen over deze verandering in de verkeerssituatie, die samen met de aanwonenden ontwikkeld is.

Op 27 februari 2024 heeft de gemeente samen met de werkgroep van aanwonenden een plan gepresenteerd aan alle omwonenden van dit gedeelte van het Hollandscheveldse Opgaande. Het doel van dit plan is om de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen voor de mensen die hier wonen. 

De aanleiding voor deze verandering komt voort uit bezorgdheid van de aanwonenden over de onveiligheid in de straat. Samen met hen en een vertegenwoordiger van Veilig Verkeer Nederland heeft de gemeente een inrichtingsplan ontwikkeld, waarbij alle mogelijke oplossingen zorgvuldig zijn overwogen. De nu geplaatste bloembakken zijn een onderdeel van dit plan.

We begrijpen dat er zorgen zijn geuit over de toegankelijkheid voor grotere voertuigen. De bloembakken zijn echter zo geplaatst dat ook deze voertuigen met gepaste snelheid kunnen passeren. Voor landbouwverkeer is er eerder al een route gemaakt via de Langedijk.

De bloembakken zijn gezamenlijk met aanwonenden van de weg geplaatst op zaterdag vanwege de rustige omstandigheden op de weg. De bloembakken zijn voorzien van reflectoren en staan vlak bij lantaarnpalen, voor extra zichtbaarheid in het donker. Op maandagochtend 6 mei is één van de bloembakken verplaatst, omdat deze te dicht bij een inrit stond.

Hoe zal de straat er in de toekomst uitzien? De planning is om eind dit jaar de weg om te vormen tot een 30 km zone, waarbij verschillende verkeersdrempels worden aangelegd om de snelheid te verminderen, de rotonde zal worden aangepast om de fietsstrook te beschermen. De nieuwe bloembakken zijn afgelopen weekend als pilotproject geplaatst en blijven staan tot de drempels worden aangelegd. De gemeente doet binnenkort een eerste evaluatie.

Hoewel we begrijpen dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen, zijn we ervan overtuigd dat genomen maatregelen bijdragen aan een veiligere en leefbaardere omgeving voor alle weggebruikers.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht