Tijdelijk Noodfonds Energie weer opengesteld

Als je moeite hebt om je gas- en elektriciteitsrekening te betalen, is er goed nieuws. In 2024 kun je, net als de afgelopen jaren, een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het noodfonds is vorige week heropend omdat de energieprijzen nog steeds hoog zijn. Er gelden nu wel iets andere voorwaarden voor het krijgen van deze subsidie. Je kunt de aanvraag indienen tot 31 maart 2024.

Inkomenstoets

Om in aanmerking te komen voor het fonds, mag je inkomen niet te hoog zijn. Net als vorig jaar geldt dat je een aanvraag kunt doen als je maximaal twee keer het sociaal minimum verdient. Op dit moment bedraagt het sociaal minimum 1408 euro voor alleenstaanden en 1995 euro voor samenwonenden.

Dit betekent dat alleenstaanden een aanvraag kunnen doen als hun bruto-inkomen, inclusief vakantiegeld, maximaal 2816 euro per maand is. Voor samenwonenden geldt een maximuminkomen van 3990 euro.

Energielasten in verhouding tot inkomen

Een andere belangrijke factor voor het verkrijgen van subsidie is de verhouding van je energierekening tot je inkomen. Personen met een laag inkomen, tot 130 procent van het sociaal minimum (1830 euro voor alleenstaanden, 2594 euro voor samenwonenden), kunnen in aanmerking komen voor subsidie wanneer zij 8 procent van hun inkomen besteden aan de energierekening. Voor personen met een laag middeninkomen, tot 200 procent van het sociaal minimum (2816 euro voor alleenstaanden, 3990 euro voor samenwonenden), geldt een grens van 10 procent van het inkomen.

Subsidieaanvraag en uitbetaling

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun een aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel geld je van het Noodfonds kunt krijgen. Reken uit op welk bedrag je uitkomt als je 8 of 10 procent van je (gezamenlijke) inkomen neemt. Is jouw maandelijkse energierekening hoger dan dat bedrag? Reken dan uit hoeveel hoger en je weet welk bedrag je van het Noodfonds kunt krijgen. Je krijgt dit geld trouwens niet zelf, het wordt rechtstreeks uitgekeerd aan je energieleverancier en die trekt het af van jouw energierekening.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht