De begroting van een gemeente lijkt veel op die van een huishouden, alleen dan met wat meer nullen. En dat huishoudboekje, dus de inkomsten en de uitgaven van de gemeente, moeten net als thuis, in balans zijn. Je kunt niet meer uitgeven dan dat je ontvangt.
Waar komt het geld vandaan
Ongeveer 70% van het geld dat de gemeente ontvangt, komt van de rijksoverheid. Een groot deel hiervan is al gereserveerd voor wettelijke taken die de gemeente moet uitvoeren. Zoals de bijstandsuitkeringen, jeugdzorg en de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen.
De andere 30% van het geld dat binnenkomt bij de gemeente zijn belastingen die u betaalt aan de gemeente, zoals onroerendezaak belasting, de afvalstoffenheffing en ook de toeristenbelasting. Als gemeente mogen wij zelf bepalen waar we dit geld aan uitgeven. Bijvoorbeeld aan het verbeteren van de veiligheid, het bouwen van woningen, het onderhouden van sportvelden, veilige wegen en een goed verzorgde openbare ruimte.
Samen verbinden en verbeteren
Een belangrijk uitgangspunt in deze begroting is dat we als gemeente niet alleen werken voor, maar juist samen met de inwoners en ondernemers van gemeente Hoogeveen. De Hoogeveense kracht ligt in samenwerking, open communicatie en het leren van elkaar.
Hoewel de begroting in eerste instantie om cijfers draait, gaat het uiteindelijk om de impact van keuzes op het dagelijks leven van de inwoners. Bij elke beslissing vragen we ons af: “Wat verbetert hiermee voor Hoogeveen?”
De totale begroting gaat over €237,8 miljoen. Dit is natuurlijk heel veel geld. We hopen hiermee ook veel goede keuzes te maken voor onze inwoners. Maar wat doen we ermee?
Begroting 2025
Dus wat staat er nou in de begroting voor het komende jaar? Wat verbetert voor Hoogeveen in 2025? De gemeente richt zich op drie hoofdthema’s. In elk thema vertellen we een paar van de dingen die we gaan doen. We kunnen helaas niet alles kwijt in één artikel. U kunt altijd de gehele begroting lezen op de pagina Huishoudboekje 2025.
Iedereen doet mee
Wij willen een gemeente waarin iedereen meedoet en we oog hebben voor elkaar. Iedereen doet mee is het streven naar gelijke kansen en inclusie voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperkingen.
Met Jong Hoogeveen blijven we werken aan gelijke kansen. Onze focus ligt op maatwerk per school waarbij elke school een centrale plek is voor kinderen en gezinnen. School is dé plek waar kinderen en gezinnen komen, dé plek waar vertrouwen is en relaties worden gebouwd met kinderen en ouders.
Samen met de scholen werken we ook aan het vernieuwen van de onderwijshuisvesting, bijvoorbeeld de nieuwbouw van RSG Wolfsbos. Dit is een grote investering die we pas over een paar jaar volledig terugzien. Maar dit jaar zien we wel de investering terug in de schoolpleinen, want we geven geld aan scholen zodat ze het schoolplein kunnen vergroenen.
Goed wonen
Goed wonen omvat niet alleen het hebben van een goede woning voor iedereen, maar ook de beschikbaarheid van voorzieningen voor sport, cultuur en onderwijs, goede wegen, een sterke lokale economie, een veilige omgeving en een divers winkelaanbod.
We willen woningen bouwen voor iedereen, voor gezinnen, voor jongeren, voor statushouden en voor empty-nesters. We gaan investeren in de Zeeheldenbuurt, samen met de woningbouwcoöperaties werken we aan een plan om de buurt te vernieuwen.
Maar we werken ook aan goede sportvoorzieningen; een nieuw inrichtingsplan voor Bentinckspark Noord, nieuwbouw van de kleedkamers in Hollandscheveld en verbeteringen aan de voetbal- en korfbalvelden in Elim. Ook een nieuw zwembad is een grote ontwikkeling voor gemeente Hoogeveen. Net zoals de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. In 2024 nemen we een definitieve beslissing over waar de nieuwe brandweerkazerne moet komen. Dit is een belangrijke keuze, want de brandweer moet in een noodgeval snel ter plaatse zijn in de hele gemeente.
Duurzaamheid en vergroenen
Duurzaamheid en het creëren van een toekomstbestendige openbare ruimte zijn essentieel in het gemeentebeleid. Dit is omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, het tegengaan van klimaatverandering en het waarborgen van de leefbaarheid voor toekomstige generaties.
Zo willen wij alle inwoners ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning door het Hoogeveens Isolatie Offensief. Ook ondernemers worden geholpen met het verduurzamen van hun panden en bedrijfsvoering om zo gezamenlijk een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst.
Gemeenteraad
De gemeenteraad debatteert over de begroting op donderdag 24 oktober in de Raadzaal van het Raadhuis in Hoogeveen. Op donderdag 7 november neemt zij een beslissing over de begroting. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Wilt u de gehele begroting doorlezen? Dit kan op de begrotingspagina.