U kunt op het gemeentehuis alleen langskomen op afspraak

Hoogeveen is goed op weg met invulling van de Regionale Energiestrategie

In de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 regio Drenthe is aangegeven dat het streven is om in 2030 een kwart van het Drentse energiegebruik op te wekken door grootschalige zonne- en windenergie. Per gemeente is dit voornemen uitgewerkt. De gemeenteraad van Hoogeveen heeft op 3 juni een besluit genomen over de voornemens en afspraken in de RES 1.0 die gelden voor de gemeente Hoogeveen.

Foto W ten Kate zonnepanelen

Zon op dak
Hoogeveen is al heel goed op weg met de gerealiseerde projecten en lopende plannen: in de gemeente zijn al diverse zonneparken aangelegd en voor vijf parken loopt nog een aanvraagprocedure. Als daarnaast ook nog de zonneroute A37 gerealiseerd wordt, is het grootste deel van het doel behaald. De gemeenteraad wil dan ook tot 2030 geen verdere ruimte bieden aan nieuwe zonneparken. Wethouder Werner ten Kate: ‘In de periode tot 2030 willen we, samen met ondernemers, zoveel mogelijk zon op (bedrijfs)daken ontwikkelen. Verder willen we ruimte bieden aan ondernemers in het buitengebied om kleine windmolens te plaatsen. Het zijn de laatste stappen die nodig zijn om de bijdrage van Hoogeveen aan de RES 1.0 regio Drenthe compleet te maken.’ Een uitdaging hierbij is wel de netcapaciteit; op dit moment is het elektriciteitsnet niet toereikend om nog meer duurzame stroom via grootschalige projecten terug te kunnen leveren.

 

Dertig energieregio’s in Nederland
Nederland gaat over op duurzame energie. We wekken vooral duurzame energie op zee, maar dat is niet genoeg. Het is nodig ook op land duurzame energie op te wekken. De plaatsing van windmolens en zonnepanelen verandert ons landschap en de omgeving waarin we wonen. Daarom kijken we samen naar de beste mogelijkheden. Dit gebeurt in 30 energieregio’s, ieder met een eigen Regionale Energiestrategie (RES). Een RES is het document van een regio waarin de afspraken over duurzame energie staan. Een van de energieregio’s is Drenthe.

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl