De Week van Lezen en Schrijven

Zes inwoners van Hoogeveen die eerder moeite hadden met lezen en schrijven vormen samen het testpanel voor moeilijke brieven. Het testpanel beoordeelt brieven van bedrijven, organisaties én de gemeente.

Drie gouden tips

Het testpanel heeft drie gouden tips voor het schrijven van een goede brief: zet het belangrijkste bovenaan, gebruik makkelijke woorden en schrijf korte zinnen. Organisaties en bedrijven kunnen het testpanel inhuren om hun brieven te laten testen. Neem hiervoor contact op met het Taalhuis. Het testpanel heeft een brief van de gemeente beoordeeld, daar is een filmpje van gemaakt. Die is te zien op YouTube

14% van de inwoners van Hoogeveen

Veel mensen hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Dat maakt brieven schrijven, voorlezen aan de kinderen of internetbankieren lastig. Gemiddeld is 12% van de Nederlanders laaggeletterd; in Hoogeveen gaat het om ongeveer 14%.

Meedoen is belangrijk

Wethouder Mark Tuit: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in Hoogeveen. Goed kunnen lezen en schrijven helpt hierbij. Daarom vind ik het van het grootste belang om hier aandacht voor te vragen in de Week van Lezen en Schrijven. En ik ben ontzettend blij met het Taalhuis en alle vrijwilligers die mensen helpen om beter te leren lezen en schrijven.’

Wilt u beter leren lezen en schrijven?

Het Taalhuis organiseert verschillende activiteiten in de Week van Lezen en Schrijven.

  • Het Praatcafé in de bibliotheek is weer geopend; iedere vrijdag om 10:00 uur. Wilt u wel eens een praatje maken met iemand die geboren is in een ander land? Kom dan langs.
  • Op 12 september om 19:00 uur leest dichter Ria Westerhuis voor uit eigen werk in de bibliotheek in Hoogeveen. U kunt ook met haar gaan dichten. Deelname is gratis.
  • Op 19 september start in een lokaal van het Alfa-college het Oefenhuis. Mensen die willen oefenen met lezen en schrijven of spreken zijn welkom. Het Oefenhuis begint om 19:00 uur.
  • Aanmelden voor deze activiteiten kan bij het Taalhuis (e-mailadres staat onderaan).   

Alliantiepartner Hoogeveen Telt mee met Taal

Wilt u dat uw klanten uw brieven en website beter begrijpen? Of dat uw medewerkers de veiligheidsinstructies kunnen lezen? Dan kunt u alliantiepartner worden van Hoogeveen Telt mee met Taal. Neem hiervoor contact op met het Taalhuis via 0528 – 268 131 of mail naar het Taalhuis: taalhuis@bibliotheekhoogeveen.nl.          

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht