Eikenprocessierups

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. Ziet u de rups? Dan hoeft u dit niet te melden. De eikenprocessierups is een behaarde rups, die in de periode mei tot en met september voorkomt in eikenbomen. De haren van deze rups zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen. 

Bestrijding

De gemeente beperkt de overlast zoveel mogelijk door nesten uit gemeentelijke bomen te verwijderen. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen komen en waar het risico op overlast het grootst is. Bijvoorbeeld bij scholen, kinderdagverblijven, speelplaatsen, winkelcentra en buitensportaccomodaties. Bekijk online de locaties waar de gemeente nesten verwijdert

Daarnaast probeert de gemeente de aanwezigheid van natuurlijke vijanden te stimuleren door bijvoorbeeld bermen op een ecologische manier te beheren. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht en neemt de overlast steeds verder af. 

Waarschuwingslinten

U treft alleen rood-wit linten aan in eiken op locaties waar de gemeente nesten verwijdert. De linten worden door de aannemer weer weggehaald zodra de nesten zijn verwijderd. Op locaties waar geen nesten worden verwijderd, vindt u ook geen linten. Let daarom altijd goed op in de buurt van eiken.

Bestrijding in uw eigen tuin

Staan in uw tuin of in uw buurt eiken? Dan kunt u in uw eigen tuin helpen de eikenprocessierups te bestrijden. U kunt bijvoorbeeld een nestkastje voor vleermuizen of een vogelhuisje voor pimpel- en koolmezen ophangen. Of u kunt een (wilde) bloemenhoek inzaaien of planten of een insectenhotel plaatsen. U zorgt zo voor een natuurlijk evenwicht in uw omgeving. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (de insecten, vleermuizen en vogels) helpen de overlast van de rups te verminderen.

Klachten voorkomen

Als u in een gebied bent waar de rups voorkomt:

 • Probeer direct contact met de rupsen, haren en nesten te vermijden
 • Bedek uw hals, armen en benen
 • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen
 • Hang uw was niet buiten te drogen
 • Leg uw kinderen het risico uit van de eikenprocessierups
 • Wees alert bij het uitlaten van uw huisdier

Klachten behandelen

 • Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water
 • Was de kleding die u droeg, het liefste op 60 graden
 • Ga niet wrijven of krabben
 • Smeer een zachte crème met Menthol of Aloë Vera op uw huid

De klachten verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen tot 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. 

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht