Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Eikenprocessierups

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren in de openbare ruimte. Ziet u de rups? Dan hoeft u dit niet te melden. De eikenprocessierups is een behaarde rups, die in de periode mei tot en met september voorkomt op eikenbomen. De haren van deze rups zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen. 

Bestrijding

De gemeente beperkt de overlast zoveel mogelijk door nesten uit gemeentelijke bomen te verwijderen. Dit doet de gemeente op plekken waar veel mensen komen en waar het risico op overlast het grootst is (de hotspots). Bijvoorbeeld scholen, kinderdagverblijven, speelplaatsen, winkelcentra en buitensportaccomodaties. De rupsen worden ook verwijderd uit gemeentelijke bomen boven fietspaden, die langs belangrijke wegen binnen de bebouwde kom liggen. Op andere locaties worden geen nesten verwijderd. Wilt u precies weten waar de gemeente nesten verwijdert? Bekijk de locaties in Google Maps. Tip: zoom in op een bepaald gebied en wacht tot u blauwe of zwarte lijnen ziet.

Waarschuwingslinten

U treft alleen rood-wit linten aan in eiken op locaties waar de gemeente nesten verwijdert. De linten worden door de aannemer weer weggehaald zodra de nesten zijn verwijderd. Op locaties waar geen nesten worden verwijderd, vindt u ook geen rood-wit linten. Ook niet wanneer er wel nesten aanwezig zijn. Let daarom goed op in de buurt van eiken.

Bestrijding in uw eigen tuin

Staan in uw tuin of in de buurt waar u woont eiken? Dan kunt u in uw eigen tuin helpen de eikenprocessierups te bestrijden. U kunt bijvoorbeeld een nestkastje voor vleermuizen of een vogelhuisje voor pimpel- en koolmezen ophangen. Of u kunt een (wilde) bloemenhoek inzaaien of planten of een insectenhotel plaatsen. U zorgt zo voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (de insecten, vleermuizen en vogels) vermindert de overlast van de rups.

Klachten voorkomen

Als u in een gebied bent waar de rups voorkomt:

 • Probeer direct contact met de rupsen, haren en nesten te vermijden
 • Bedek uw hals, armen en benen
 • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen
 • Hang uw was niet buiten te drogen
 • Leg uw kinderen het risico uit van de eikenprocessierups
 • Wees alert bij het uitlaten van uw huisdier

Klachten behandelen

 • Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water
 • Was de kleding die u droeg, het liefste op 60 graden
 • Ga niet wrijven of krabben
 • Smeer een zachte crème met Menthol of Aloë Vera op uw huid

De klachten verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen tot 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. 

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl