Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Onze dienstverlening gaat door in aangepaste vorm.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups, die in de periode mei tot en met september voorkomt op eikenbomen. De haren van deze rups zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen. U kunt online een melding doen van de eikenprocessierups als u de rups ziet binnen de bebouwde kom. 

Bestrijding

De gemeente beperkt de overlast zoveel mogelijk door nesten uit gemeentelijke bomen te verwijderen. Dit doet de gemeente op plekken waar veel mensen komen en waar het risico op overlast het grootst is. Bijvoorbeeld  scholen, kinderdagverblijven, speelplaatsen, winkelcentra en buitensportaccomodaties. De rupsen worden ook verwijderd uit gemeentelijke bomen boven fietsroutes binnen de bebouwde kom. Op andere locaties worden geen nesten verwijderd.  

Waarschuwingslinten

We waarschuwen u door om bomen met een hoog risico rood-witte linten op te hangen met de tekst 'Pas op eikenprocessierups'. Hangt er geen lint? Wees dan wel voorzichtig, er kunnen toch nog rupsen zijn. De haren van de rups kunnen ook door de wind meegevoerd worden.

Bestrijding in uw eigen tuin

Staan in uw tuin of in de buurt waar u woont eiken? Dan kunt u in uw eigen tuin helpen de eikenprocessierups te bestrijden. U kunt bijvoorbeeld een nestkastje voor vleermuizen of een vogelhuisje voor pimpel- en koolmezen ophangen. Of u kunt een (wilde) bloemenhoek inzaaien of planten of een insectenhotel plaatsen. U zorgt zo voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (de insecten, vleermuizen en vogels) vermindert de overlast van de rups.

Klachten voorkomen

Als u in een gebied bent waar de rups voorkomt:

 • Probeer direct contact met de rupsen, haren en nesten te vermijden
 • Bedek uw hals, armen en benen
 • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen
 • Hang uw was niet buiten te drogen
 • Leg uw kinderen het risico uit van de eikenprocessierups
 • Wees alert bij het uitlaten van uw huisdier

Klachten behandelen

 • Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water
 • Was de kleding die u droeg, het liefste op 60 graden
 • Ga niet wrijven of krabben
 • Smeer een zachte crème met Menthol of Aloë Vera op uw huid

De klachten verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen tot 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. 

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Hoogeveen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Openingstijden (zonder afspraak)

Vandaag gesloten Morgen van 09:00 tot 13:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl