Lees voor

Wat doet Hoogeveen zelf?

Als gemeente promoten we duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Maar wat doen we zelf? Hoe besparen wij zelf als gemeente, en hoe kunnen wij onze duurzame gedachte en ontwikkelingen inzetten voor u als inwoner? Hieronder vindt u een aantal van onze eigen initiatieven op duurzaamheid.

WKO Installatie Werkplein & Tamboer

WKO bronMet de nieuwbouw van het Werkplein aan de Dekkerpassage is ook een WKO (Warmte Koude Opslag) aangelegd. De WKO bestaat uit een warme en een koude bron, die diep gelegen is in de ondergrondse bodem. Doormiddel van één of meerdere warmtepompen wordt er, afhankelijk van de buitentemperatuur, warm of koud grondwater (energie) opgepompt om de gebouwen te kunnen verwarmen of koelen. Gevolg hiervan is dat er tot wel 110.000 m3 gas wordt bespaard! Op de bron zijn zowel het Werkplein als de Tamboer aangesloten.

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Op het dak van het Compagnieshuis zijn in 2012 zo'n 54 zonnepanelen gelegd. Hiermee besparen we ongeveer 12.000 kWh op onze eigen energierekening. Het platte dak biedt veel ruimte voor de panelen. Om de juiste en meest geschikte hellingshoek voor de panelen te maken zijn ze voorzien van schuine steunen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om op meer eigen gebouwen zonnepanelen te plaatsen, om zo een deel van de eigen energie op te wekken.

Geothermie: Ondergrondse hitte omzetten in elektriciteit

Geothermische energie is de energie die zich bevindt in de diep in de aarde gelegen warmtebronnen. De energie kan worden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuursverschil tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmte. Dat betekent dus dat er tot op grote diepte, ruim zes kilometer, geboord moet worden. De aardkorst heeft op die diepte een temperatuur van 260 graden Celsius. Water dat via een buizensysteem naar deze diepte wordt gepompt, verandert in stoom. Deze stoom wordt via een andere buis naar boven gebracht en drijft bovengronds een turbine aan waarmee vervolgens elektriciteit wordt opgewekt. Vooralsnog is geothermie toekomstmuziek. Wel is het gepresenteerd aan het bezoek van het koningspaar aan Drenthe in 2013 als: 'De droom van Hoogeveen'.

Isoleren van gemeentelijke gebouwen

Bij regulier onderhoud van de gemeentelijke gebouwen wordt continu gekeken of er ook een duurzame stap gemaakt kan worden. Zo worden daken veel nageïsoleerd bij het vervangen van de dakbedekking. Zo is bijvoorbeeld De Tamboer onlangs helemaal duurzaam opgewaardeerd.
Het Raadhuis heeft begin 2013 aan de westzijde nieuwe kunstofkozijnen met HR++ glas gekregen en in 2011 is het dak van het Compagnieshuis geheel nageïsoleerd. Ook worden in deze gebouwen alle ketels vervangen voor Hoog Rendements apparatuur. Een flinke kostenpost, maar deze maatregelen verdienen zichzelf binnen afzienbare tijd terug.

LED verlichting in gebouwen

LED balk TLIn de gemeentelijke panden brandt dagelijks nogal wat verlichting. LED verlichting is zuinig. Niet zo vreemd dus dat veel gebouwen voorzien zijn of worden van deze vorm van verlichten. LEDspots en LED TL's zijn de meestgebruikte soorten. Een gemiddelde LED lamp verbruikt 80% minder stroom dan een reguliere spot of gloeilamp. In het Raadhuis is inmiddels praktisch alle verlichting omgezet naar LED. Ook in De Tamboer is veel oude verlichting omgeruild voor LED.

Elektrisch rijden

Bij duurzaam vervoer past elektrisch rijden. De gemeente heeft daarom vijf elektrische scooters in gebruik. Ook is één volledig elektrische auto aangeschaft. Deze heeft geen benzine/dieseltank, maar alleen een accu.

Energiemonitoring gebouwen

Energie verbruiken we. Maar hoeveel precies? Om daar een duidelijk beeld van te krijgen zijn bij de tien grootste gebouwen van de gemeente meters geplaatst. Deze meters worden regelmatig uitgelezen, waarmee we een inzicht krijgen in wanneer en hoeveel energie we gebruiken. Door scherp te kijken naar het verbruik kunnen we zien of we op bepaalde punten kunnen verbeteren en een stap kunnen maken naar een energieneutrale gemeente.

Openbare verlichting: Verlicht bewust

We zijn gewend dat als het donker is de straatlantaarns in de straat altijd branden. Maar is dat wel altijd nodig? De gemeente bekijkt samen met inwoners waar de verlichting écht noodzakelijk is en dan ook op welk moment. Door een goede mix te maken tussen overzicht, veiligheid en noodzaak kan erg veel energie worden bespaard. Daarnaast kunnen in de toekomst meer en meer lantaarns worden uitgerust met LED verlichting. Meer weten? Neem een kijkje op de site

Straatverlichting LED

Uitgelicht

Zoeken