Lees voor

Minder regels bouwen aan de voorkant

Wat houdt de maatregel/actie in?

De gemeente heeft de regels vereenvoudigd voor kleine bouwwerken aan de voorkant van een woning. Voortaan hoeft de bouwer geen bouwtechnische gegevens meer aan te leveren. Het gaat om verbouwingen die aan de achterzijde van een pand vergunningvrij zijn. Denk aan een dakkapel, kozijnwijziging of een schutting. Een vergunning voor verbouw aan de voorzijde blijft nog wel vereist. Deze wordt alleen nog getoetst aan het bestemmingsplan en eventuele welstandseisen in een gebied.
De vereenvoudiging is mogelijk doordat Hoogeveen in de Crisis- en herstelwet is toegevoegd aan het rijtje gemeenten met de ‘verlichte bouwtoets’.

Wat moet ik er voor doen?

Uw adviseur die de aanvraag verzorgt, hoeft minder gegevens aan te leveren voor de vergunning. Duidelijke bouwkundige tekeningen zijn voldoende voor een complete aanvraag. Constructieberekeningen en –tekeningen en andere bouwbesluitrapporten zijn niet meer vereist.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Het bouwwerk moet wel voldoen aan het bouwbesluit. De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar. De gemeente controleert dit achteraf als het bouwwerk af is.
In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om wel vooraf een constructieberekening te maken. Dit om problemen achteraf te voorkomen. Overleg dit tijdig met uw adviseur en aannemer.

 

Uitgelicht

Zoeken