Lees voor

Introductiebijeenkomst ‘De kunst van het verhalen vertellen’

Op dinsdagmiddag 20 februari wordt een bijeenkomst georganiseerd hoe het vertellen van (streek)verhalen tot leven kan worden gebracht.

Streekverhalen vertellen

Wie is er niet opgegroeid met verhalen. Thuis als kind voorgelezen worden voor het slapen gaan, of op school door de juf of meester. Verhalen kunnen informatief zijn of spannend waardoor je geboeid naar de verteller blijft luisteren. Streekverhalen vertellen iets over het verleden of heden uit je eigen omgeving, ze dragen bij aan de identiteit van het gebied.  Sages spelen zich af op een bekende plaats in de omgeving en zijn gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dat al generaties lang doorverteld wordt. Het zijn dus geen sprookjes, maar in de loop van de tijd zijn ze wel vaak spannender of angstaanjagender geworden.

Beleving

De Hondsrug UNESCO Global Geopark vindt, dat net als streekproducten, streekverhalen een bijdrage leveren aan de beleving van gasten die dit gebied bezoeken of er verblijven. Ze zijn de moeite waard om aan onze gasten door te vertellen. In een restaurant lees je op de menukaart al vaak een achtergrondverhaal over de ontstaansgeschiedenis van het gebouw. En onze ervaring is ook dat in de recreatiesector zowel kinderen als volwassenen het  bijzonder vinden om niet alleen verhalen te lezen, maar juist om te horen! Een goed verteld streekverhaal voegt dus iets toe aan de beleving van de gasten.

Introductiebijeenkomst ‘De kunst van het verhalen vertellen’

Vandaar dat we vanuit het project “Streekeigen Ondernemen in Zuidoost Drenthe” op zoek zijn gegaan naar oude streekverhalen en sages. Met hulp van het Drents Archief hebben we er al enkele verzameld, maar misschien ken je  er zelf ook nog wel een paar, bij voorkeur uit je directe omgeving. Alleen met verhalen zijn we er nog niet, ze moeten ook nog verteld worden en dat is een kunst op zich. Daarom organiseren we een introductiebijeenkomst onder de titel “De kunst van het verhalen vertellen”. Onder leiding van Rob van der Ree (o.a. docent drama bij de PABO in Meppel en toneelregisseur) gaan we ontdekken hoe (streek)verhalen tot leven kunnen worden gebracht.

Opgave

U bent van harte welkom op dinsdag 20 februari van 13.30 – 16.30 uur in Museumboerderij De Nabershof in Emmen.
Er zijn geen kosten aan verbonden maar het is wel nodig om u vooraf aan te melden via info@dehondsrug.nl. NB. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers, meld u dus snel aan!

Vervolg

Als u vervolgens zelf ook graag de kunst van het verhalen vertellen zou willen leren dan kan dat!
In maart kunt u op twee dinsdagmiddagen: 13 en 20 maart, leren hoe u de spanning opbouwt en de luisteraars kunt boeien. Tijdens deze workshops gaat u zelf aan de slag, desgewenst met ‘eigen’ verhalen.
Voor deelname aan de workshop geldt een eigen bijdrage van € 50,- voor beide middagen. De plaats wordt nog in overleg met de deelnemers bepaald.

 

Uitgelicht

Zoeken