Lees voor

Ellen Ploeger ‘Business Angels: hét financieringsinstrument voor startups’?

Gastblog door Ellen Ploeger voor de ondernemersfabriek.

Er zijn verschillende vormen van kapitaal om risico te financieren, maar business angels zijn voor startups een hele belangrijke. Daarom wat mij betreft goed om even stil te staan bij deze financieringsvorm. Want hoe omvangrijk is de rol van business angels nou eigenlijk in Europa? En in welke fase van je onderneming is het eigenlijk interessant om met een business angel in gesprek te gaan? Wat voor verschillende business angels zijn er en hoe zorg je ervoor dat er een succesvolle match ontstaat?

Business angels dé belangrijkste financiers van Europese startups

De totale investeringen door business angels in Europa zijn in 2017 met 9% gestegen (t.o.v. 2016). In 2017 bereikten de totale investeringen een nieuw hoogtepunt van 7,3 miljard euro. Hiermee zijn business angels dé belangrijkste financiers van Europese startups. Alle andere type vroege fase investeerders, die actief binnen de grenzen van Europa opereren, bereikten in 2017 namelijk een totaal van € 11,4 miljard aan investeringen (bron: eban.org).

Wanneer is het dan interessant om op zoek te gaan naar een business angel?

Vooral in de startfase en de vroege groeifase van je bedrijf is het relevant om aan business angels te denken als relevant financieringsinstrument. Als ondernemer ben je in de startfase bijvoorbeeld bezig om je product marktrijp te maken en denk je na over hoe deze te introduceren in de markt. Dit kost natuurlijk veel tijd en geld en er is nog geen of nauwelijks sprake van winst. In de vroege groeifase is er sprake van (groeiende) omzet en ben je waarschijnlijk op zoek naar kapitaal om te investeren in het opschalen van je productie, in marketingactiviteiten en in het professionaliseren van je organisatie.

In grote lijnen ben je in deze fase het stadium van subsidies waarschijnlijk voorbij en mis je een track record (historische cijfers), activa, dan wel een positieve cashflow die zekerheid kan bieden voor bijvoorbeeld een bancaire lening. De business angel is juist dan interessant, aangezien deze geen zekerheden eist. Business angels willen meestal een minderheidsaandeel van je bedrijf.

Het hele blog lees je op de website van de NOM

Uitgelicht

Zoeken