Lees voor

Over de gemeente

Hier vindt u informatie over de samenstelling, inwoners, cijfers, wapen en huisstijl van de gemeente Hoogeveen.

Gemeentewapen

gemeentewapen

Het officiële gemeentelijk wapen van Hoogeveen bestaat uit een hoop turven, afgedekt met stro, met aan weerskanten twee bijenkorven en bijen. De bijenkorven stammen uit de tijd dat de bewoners van Hoogeveen op de afgegraven veengronden boekweit verbouwden. Boekweit bevat veel nectar. Destijds was de bijenteelt samen met de turfstekerij de voornaamste bron van inkomsten.
Voor meer informatie over het wapen kunt u terecht op de website van de International Civic Heraldry.

Gemeentevlag

De vlag van de gemeente Hoogeveen bestaat uit twee horizontale banen van gelijke hoogte, de bovenste baan van 'Nassau blauw' en de onderste baan van 'opaque wit'. De vlag is vastgesteld door de gemeenteraad in 1958 en in dat jaar ook ingeschreven in het vlaggenboek van de Hoge Raad van Adel.

gemeentevlag

De vlag bestond al veel eerder en wordt vanaf 1925 officieel door de gemeente gevoerd. Destijds kreeg de gemeente de vlag aangeboden van een plaatselijke vereniging in het kader van het 300-jarig bestaan van Hoogeveen. De ontwerper is niet bekend.Mondelinge overlevering leert dat de kleuren terugwijzen op het ontstaan van Hoogeveen als veenkolonie. Het blauw zou herinneren aan de bloeiende heide en het wit aan het in de zon spiegelende water van de vennen, plassen en meren van destijds. De technische specificaties voor de kleuren zijn: PMS-blauw 294U of C en wit opaque.

Gemeentelogo

Gemeente Hoogeveen - nieuw

Het logo van de gemeente Hoogeveen bestaat uit een aantal gestileerde turven, zoals deze ook voorkomen in het wapen van de gemeente Hoogeveen.

Aantal inwoners

Op 1 januari 2015 had de gemeente Hoogeveen ongeveer 55.000 inwoners.

Uitgelicht

Zoeken