Lees voor

Eerste inschrijving in Nederland

Als u voor het eerst naar Nederland verhuist, moet u zich inschrijven bij de gemeente waarin u gaat wonen. Dit wordt een ‘eerste inschrijving’ genoemd. 

Heeft u al eerder in Nederland gewoond, maar bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan moet u ook een ‘eerste inschrijving’ doen. 

De inschrijving is verplicht voor de persoon die naar redelijke verwachting gedurende een half jaar tenminste tweederde van de tijd in Nederland zal verblijven

Voorwaarden

De voorwaarden om ingeschreven te kunnen worden zijn:

  • u heeft
    • de Nederlandse nationaliteit, of
    • een paspoort uit een Europees land, of
    • een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • u blijft langer dan 4 maanden in Nederland wonen

Zijn de gevraagde documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u ze laten vertalen. Is de vertaler in Nederland beëdigd? Dan hoeft u de vertaling niet te laten legaliseren. Is de vertaler in het buitenland beëdigd? Dan moet u het gelegaliseerde originele document opnieuw laten legaliseren in Nederland. Meer hierover leest u op Nederlandwereldwijd.nl van de Rijksoverheid.

Aanvraag

Afspraak maken

Het is mogelijk voor dit product vooraf een afspraak te maken via Afspraak maken online.

Termijn

Na uw aankomst in Nederland moet u zich binnen 5 werkdagen inschrijven.

Uitgelicht

Zoeken