Lees voor

Jan Carmiggelt Prijs 2018

De gemeente Hoogeveen roept iedereen op om uitmuntende, geslaagde projecten in de gemeente Hoogeveen die na 6 maart 2008 zijn gerealiseerd en nog niet eerder waren voorgedragen voor deze prijsvraag aan te melden voor de Jan Carmiggelt Prijs 2018. Het gaat om woningen en woningbouwprojecten met particuliere opdrachtgevers. De architectuurprijsvraag is een voortzetting van de Jan Carmiggelt Prijs 2008. De huidige editie wordt ontwikkeld en georganiseerd door ArchitectuurPunt Drenthe.

De prijs wordt uitgereikt aan de ontwerper(s) van het beste project dat in deze periode gerealiseerd is. De inzending moet een positieve bijdrage hebben geleverd aan de leefomgeving en voldoen aan de formele inzendingscriteria. Bij voorkeur is sprake geweest van een inspirerende samenwerking tussen de ontwerper/architect en de opdrachtgever. De prijs zal voor nieuwe opdrachtgevers als voorbeeld dienen hoe het eigen gebouw en de ontwerpende discipline bij kunnen dragen aan de kwaliteit van de (leef)omgeving. De vakjuryprijs en de publieksprijs worden als even belangrijk gezien.

Werkwijze

Voor de selectie van projecten wordt een oproep gedaan aan het brede publiek, opdrachtgevers, architecten en ontwerpers om één of meerdere projecten aan te melden die voldoen aan genoemde criteria. Een vakjury zal op basis van de aanmeldingen een selectie maken van genomineerden die vervolgens zal worden gepubliceerd. Uit de nominaties kiest de jury een vakjuryprijswinnaar. Aan de publicatie van de nominaties is een webenquête gekoppeld om het publiek de mogelijkheid te bieden een favoriet project te kiezen, de publiekswinnaar.

Prijs

De winnaars van de vakjuryprijs en de publieksprijs worden bekend gemaakt op 23 februari 2018 in Hoogeveen. De ontwerpers van de winnende projecten ontvangen een kunstwerk en een oorkonde, de opdrachtgevers ontvangen een oorkonde. Tijdens de prijsuitreiking zal een tentoonstelling worden geopend van de ingezonden, genomineerde en winnende projecten.

Jury

De jury is onafhankelijk en beoordeelt de projecten op originaliteit en creativiteit, vakmanschap en de rol van de ontwerper. Zij zal bestaan uit 3 leden met verschillende professionele achtergronden die gezamenlijk het vakgebied vertegenwoordigen.

Beoordelingscriteria

De vakjury beoordeelt de inzendingen op de formele inzendingscriteria van de prijsvraag en zal vakinhoudelijk beoordelen op:

  • Relatie met en meerwaarde voor de (leef)omgeving
  • Visie, idealistisch, innoverend karakter, verrassend
  • Kwaliteit, materiaalgebruik, afwerking en detaillering
  • Inspirerende samenwerking opdrachtgever en de architect / ontwerper
  • Bijzondere vormgeving

Inschrijven

De inschrijving is inmiddels gesloten.

Stemmen voor de Jan Carmiggeltprijs 2018

Er kan inmiddels niet meer gestemd worden.

 

 Maandag 12 februari is er door RTV Drenthe een reportage gemaakt en uitgezonden over dearchitectuurprijs en de 5 nominaties.

Bekijk hier de reportage over de architectuurprijs van RTV Drenthe

 

Uitgelicht

Zoeken