Lees voor

Jongerendebat bij het Alfa-college voorafgaand aan de verkiezingen

Jongerendebat1

Dinsdag 20 maart, een dag voor de verkiezingen, was er een mooi interactief jongerendebat bij het Alfa-college. In een bomvolle zaal gingen studenten in gesprek met vertegenwoordigers van de negen partijen van Hoogeveen, onder leiding van burgemeester Karel Loohuis.

Dit debat had twee doelen: aan de ene kant zijn de politieke partijen nieuwsgierig naar de mening van jongeren. Hoe denken zij bijvoorbeeld over de stelling ‘In Hoogeveen kan nog veel verbeterd worden als het gaat om veilig uitgaan’? Dit maakte veel los bij jongeren, vooral over sluitingstijden in de horeca en de rol van politie op straat hadden de jongeren uitgesproken ideeën. Ook werd gesproken over armoede en schulden onder jongeren: hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Verschillende studenten wezen daarop vervolgens op het belang van betaalbare woningen. Eén studente deed een oproep aan de politiek: ‘zorg dat jongeren onder de 23 een kwijtschelding krijgen van de gemeentelijke heffingen, om zo een makkelijkere start op de woningmarkt te krijgen.’

Aan de andere kant willen de leerlingen graag weten wat de gemeenteraad voor hen kan betekenen. Op wie moeten zij vandaag stemmen? Wat is het belang van lokale politiek? En waarom zou je gaan stemmen? Deze vragen kwamen de afgelopen weken ook al aan de orde, toen de leerlingen zich op school voorbereid hebben op het debat en op de verkiezingen. Zo presenteerden studenten hun project om jongeren voor te bereiden op de verkiezingen, door middel van het invullen van stemwijzer ‘mijnstem’.

Aan het eind van het debat kregen de politici moodboards en mindmaps aangeboden, gemaakt door studenten in de les ‘burgerschap’. Zij zijn aan de slag gegaan met de vraag: ‘Welke ideeën heb jij om Hoogeveen nog beter en mooier te maken?’ Alle politieke partijen beloofden met een reactie te komen op de ideeën van de studenten.

De middag liet goed zien dat het belangrijk is om meer met jongeren in gesprek te gaan en hun mening op te halen!

jongerendebat2
 

Uitgelicht

Zoeken