Lees voor

Stichting Leergeld; gelijke kansen voor kinderen en jongeren

Na anderhalf jaar voorbereiden gaat Stichting Leergeld Hoogeveen in januari 2017 van start. Stichting Leergeld Hoogeveen werkt lokaal maar valt onder een landelijke paraplu.

Doel

Het doel van deze stichting is om kinderen en jongeren tot achttien jaar die in hun gezinssituatie op bijstandsniveau leven, te helpen met het financieren van hun school/studie. “Doordat er financiële problemen zijn in een gezin wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een minder dure MBO studie dan voor een studie die een jongere graag wil. Dit kan de ontwikkeling van kinderen belemmeren en wij willen dat alle kinderen en jongeren gelijke kansen krijgen”, aldus Jan Slagter (voorzitter Stichting Leergeld Hoogeveen). Dit sluit aan bij de visie van Jong Hoogeveen; iedereen krijgt gelijke kansen op ontwikkeling en de arbeidsmarkt.
Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar is tegenwoordig ook behoorlijk kostbaar. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje aan hun kinderen voorbij gaan. Stichting Leergeld springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen. Gewoon omdat een kind daar recht op heeft.

Werkwijze

De lokale stichting bestaat uit vijf bestuursleden. Zij zijn begonnen met het verkennen van het maatschappelijk veld en het onderwijs. Van daaruit zijn ze gestart met het opzetten van een stichting. Ze zijn druk bezig met fondsenwerving en het werven van vrijwilligers. De vrijwilligers gaan langs de gezinnen om het gesprek aan te gaan. Aan de hand van de inkomenstoets wordt gekeken of ze recht hebben op aanvulling. Gezinnen die op maximaal 120 procent van het bijstandsniveau leven komen in aanmerking ondersteuning. De gezinnen krijgen het geld niet zelf in handen maar het wordt overgemaakt naar school voor het betalen van de studie/schooluitje. Daarnaast voorziet Stichting Leergeld Hoogeveen ook in laptops en fietsen voor kinderen en jongeren. Tweedehands fietsen en laptops worden aan de stichting geschonken of worden goedkoop opgekocht. Er is een samenwerking aangegaan met Werkpro en het Alfa-college. Werkpro knapt de fietsen op en het Alfa-collega repareert de laptops.

Vrijwilligers

Stichting Leergeld Hoogeveen verwacht op basis van vergelijkingen met Meppel dat zij het eerste jaar ongeveer vijftig aanmeldingen krijgen. Dit betekent dat bij vijftig gezinnen huisbezoeken moeten worden afgelegd en daarom zoeken zij nog enthousiaste vrijwilligers die dit gesprek willen aangaan. Wil je je graag aanmelden of meer informatie, neem dan contact op met Jan Slagter (slagterj@icloud.com).

 

Uitgelicht

Zoeken