Lees voor

Jong Hoogeveen: geslaagde bijeenkomst Stop Schulden

Maandagavond 3 april was er een inspirerende avond over jongeren en schulden in de Tamboer in Hoogeveen. Jong Hoogeveen organiseerde deze avond om het gesprek aan te gaan met jongeren, vrijwilligers en professionals om te onderzoeken wat we gezamenlijk kunnen doen om jongeren een goede, schuldenvrije toekomst te geven.

Dagvoorzitter Yvonne van der Weerd trapte samen met Wethouder Gert Vos de bijeenkomst af en lichtte toe waarom deze avond georganiseerd is: 'Jongeren en schulden gaan niet samen. Jongeren met schulden krijgen namelijk niet de optimale kansen om zich te ontwikkelen en daarom moeten we onze krachten bundelen en onderzoeken wat jongeren nodig hebben.'

Nadja Jungmann, lector schulden & incasso van de Hogeschool Utrecht hield een inspirerende lezing over wat (chronische) stress door armoede en schulden met je hersenen doet. Door stress blokkeren de  verbindingen in de hersenen waardoor je dingen vergeet, minder doelgericht bent, minder doorzettingsvermogen hebt, minder goed impulsen kan weerstaan en je meer op korte termijn denkt. Het IQ van jongeren vermindert met 13 punten door stress. De oproep van Jungmann is om bewust te zijn wat het hebben van schulden voor effect heeft op het gedrag van jongeren en daar je dienstverlening op aan te passen.

Steven Sleurink, jongerenwerker SWWH, vertelde over de versnellingskamers die zijn gehouden bij het Alfa-college. Steven en Lisette Trinks, adviseur bij CMO STAMM, zijn met 187 jongeren in gesprek gegaan over het omgaan met geld. Opvallend is dat 16% van de jongeren anoniem via de laptops aangaf dat ze schulden hebben maar tijdens de sessies durfde hier niemand openlijk voor uit te komen. 57% van de jongeren zegt dat jongeren niet leren hoe ze met geld omgaan. Marieke Voogt, docent Burgerschap bij het Alfa-College reageerde hierop dat zij al veel doen, maar dat er blijkbaar nog een verbeterslag te maken valt. Zij gaat in gesprek met Jong Hoogeveen en andere scholen om te kijken hoe ze dit kunnen doen.

Aansluitend werden er drie filmpjes afgespeeld waarin drie jongeren zelf vertellen over hun schulden en hoe ze hierin terecht zijn komen. Opvallend is dat de jongens vertellen dat ze nooit hebben geleerd wat de waarde van geld is. Daarnaast krijgen ze veel op hun bordje als ze achttien jaar worden en missen ze begeleiding op het gebied van omgaan met geld.

Na de filmpjes lichtten twee jongens uit het filmpje hun verhalen toe op het podium wat echt impact had op het publiek. Er ontstond een levendige discussie tussen de jongeren en professionals van onder andere Woonconcept, SWWH, Humanitas, GKB, KPN en Aktiva  op het podium om door te praten over oplossingen en afspraken te maken. Eén van de jongeren gaf aan dat de brieven die jongeren krijgen niet in begrijpelijke taal is, waarop Yvonne van der Weerd aan Jan Tingen van de GKB vroeg wat hij daaraan gaat doen. Tingen sprak af dat hij in zijn organisatie hiernaar gaat kijken en met één van de jongeren hierover een gesprek aangaat.  

Jongeren in de zaal gaven aan dat zij een overzicht missen van de verschillende dienstverlening die beschikbaar is voor de verschillende problematiek. Daarnaast praten zij liever niet direct over schulden maar willen eerst een band opbouwen met een professional. Ze vinden het ook fijn als zij in hun eigen veilige omgeving kunnen praten. Bovendien is er behoefte aan een telefoonnummer waarmee jongeren op een laagdrempelige manier kunnen bellen of Whatsappen met iemand die over hun geldproblemen wil praten.   

Op twee momenten verzorgden vijf meiden van de Tresor Dance Centre een spetterend dansoptreden. Met een prachtige dans werd uitgebeeld wat het effect van schulden op jongeren is.  Net zoals eerdere momenten kwam ook deze dans bij de meeste mensen goed binnen.

Er wordt al veel gedaan op het gebied van jongeren en schuldhulpverlening en daarom werd er een oproep door Van der Weerd en Wethouder Vos gedaan om meer met elkaar te delen wat je al doet voor jongeren.  Maak de verbinding met elkaar zodat we ons gezamenlijk inzetten voor schuldenvrije jongeren.


Wethouder Vos vroeg aan de zaal wiens mening was veranderd ten opzichte van jongeren en schulden waarop bijna de hele zaal zijn/haar hand opstak. Net zoals op de vraag wie mee wil doen aan het vervolg van deze avond.  De combinatie van levendige verhalen van jongeren, wetenschappelijke kennis van Jungmann,  de discussie tussen jongeren en professionals/vrijwilligers en het prachtige dansen zorgden voor een waardevolle avond en er is er een mooie basis gelegd voor de toekomst. Over een half jaar komt er een nieuwe bijeenkomst om te kijken wat er ontwikkeld is en gedaan is met deze avond op het gebied van jongeren en schulden.

Was je niet aanwezig bij de conferentie Stop Schulden maar wil je wel betrokken blijven? Meld je dan bij Steven Sleurink (s.sleurink@swwh.nl).  

 

 

Uitgelicht

Zoeken