Lees voor

Interview met Peter Speelman, directeur Bibliotheek en Verhalenwerf Hoogeveen

Kan je iets over jezelf vertellen en wat je zoal doet met betrekking tot Jong Hoogeveen?
Ik ben sinds 2010 directeur van de bibliotheek. In 2015 is daar het Hoogeveens erfgoed ‘De Verhalenwerf’ bijgekomen. Kinderen zijn in mijn werk in de bibliotheek een zeer belangrijke doelgroep. Het is inmiddels aangetoond dat lezen en taal al op zeer jonge leeftijd een factor in de ontwikkeling zijn. Kinderen die van jongs af aan voorgelezen worden, houden hun hele leven een voorsprong in hun woordenschat. Daar aan bijdragen door kinderen en hun ouders en opvoeders te stimuleren en vooral te inspireren is voor mij een belangrijke drijfveer.
De digitale en virtuele wereld van internet en e-books is daar nog bijgekomen. Omgaan met digitale media en je weg daarin vinden is steeds belangrijker. Mediawijsheid is naast lezen en taal een belangrijke factor in de vaardigheden van kinderen. De bibliotheek draagt daar in samenwerking met het onderwijs en andere partners steeds meer aan bij.

Waarom vind je Jong Hoogeveen zo belangrijk?
‘Een high five voor elk kind dat gelukkig is’ is een terecht motto van Jong Hoogeveen. Rechten van kinderen worden omgezet in thema’s, actiepunten en concrete doelen. Bovendien werken de lokale organisaties samen aan deze doelen. De bibliotheek doet dat bijvoorbeeld samen met het onderwijs in ‘De Bibliotheek op School’ en in de peuterspeelzalen en zorgt samen met de cultuurpartners voor een cultuureducatief aanbod.

Wat zijn al hele mooie resultaten van Jong Hoogeveen?
Een mooi resultaat vind ik de naschoolse activiteiten. Een breed pallet van vele instanties en ook particuliere initiatieven zoals ‘Elim Energiek’. Een mooi resultaat vind ik daarnaast de ‘CoderDojo Scratch’ waarin kinderen op een speelse manier mediawijs worden, door zelf te leren programmeren.

Waar ben je trots op wat betreft Jong Hoogeveen
Dat het gelukt is een breed scala van Hoogeveense instellingen te mobiliseren voor het belang van het kind. Hoogeveen als kindvriendelijke gemeente krijgt zo inhoud.

Hoe zie jij Jong Hoogeveen over twee jaar?
Ik zou dan graag zien dat de huidige samenwerking doorgegroeid is naar een ‘keten’ van organisaties die zich verbonden hebben aan doelen en die in een doorgaande lijn van nul jaar tot volwassenheid werken aan de ontwikkeling en het geluk van het kind.

Waar zie je nog kansen?
Ik zie vooral kansen in het verbinden van beleving en ontwikkeling en het inzetten op andere vormen naast het traditionele onderwijs om kinderen vaardig te maken en in hun kracht te zetten. De ‘weekendscholen’ die je in het land ziet ontstaan zijn daar een mooi voorbeeld van.
Zie: www.imcweekendschool.nl

Wie wil je in de volgende nieuwsbrief aan het woord laten komen?
Ik geef het woord aan Johan Bosman van SWW. Zijn organisatie draagt bij aan het signaleren van geluk van het kind 'achter de voordeur'. Een belangrijke partner in de keten van Jong Hoogeveen.

 

Uitgelicht

Zoeken