Lees voor

Interview met Marian Kleve, directeur Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen (SPSH).

26 januari 2017

Kan je iets over jezelf vertellen en wat je zoal doet met betrekking tot Jong Hoogeveen?
Sinds 2011 ben ik directeur van de SPSH. Ik heb mijn hele arbeidsleven met en voor kinderen gewerkt en kan mij niet voorstellen dat ik directeur zou zijn van bijvoorbeeld 'de pennen en potloden fabriek'. Met andere woorden, kinderen zijn voor mij belangrijk en ik wil graag wat betekenen voor de ontwikkeling van het jonge kind. Dat is meteen ook de reden dat wij, want ik doe dit niet alleen, ook actief betrokken zijn bij Jong Hoogeveen. We zijn een samenwerking aangegaan met het onderwijs en hebben afgesproken dat wij hét verschil voor kinderen willen maken en dat daarvoor een optimale afstemming én doorgaande lijn voorwaardelijk én ondersteunend is. Goede ontwikkelingskansen is wat de SPSH en Jong Hoogeveen bindt.
 
Waarom vind je Jong Hoogeveen zo belangrijk?
Omdat hiermee de focus heel duidelijk op het jonge kind gericht is. Het is bekend dat ‘vroeg geleerd is oud gedaan’ dus is het belangrijk dat kennis en kunde, talenten kunnen worden ontwikkeld op jonge leeftijd.

Wat zijn al hele mooie resultaten van Jong Hoogeveen?
Er zijn verschillende activiteiten die zijn ontsproten uit de kiem Jong Hoogeveen. Kinderclubs, jongere activiteiten, gratis zwemmen in een vakantie en er is ook nog een beweegprijs gewonnen door één van onze peuterspeelzalen. Jong Hoogeveen raakt bekend en dat is knap in de korte tijd dat er aan de weg wordt getimmerd.

Hoe zie jij Jong Hoogeveen over twee jaar?
Ik hoop dat over twee jaar een goede samenhang is ontstaan, een bewustwording bij alle professionals dat de jeugd de toekomst is van Hoogeveen en dat zij hier en daar/ af en toe een steuntje in de rug nodig hebben om optimaal te kunnen ontwikkelen.

Waar ben je trots op wat betreft Jong Hoogeveen?
Dat het gelukt is om samen met het onderwijs op te trekken, dat we gezamenlijk verantwoordelijkheid hebben genomen voor de ontwikkeling van het jonge kind.

Waar zie je nog kansen?
Ik zou heel graag willen dat alle ouders en professionals (huisartsen, tandartsen, de gemeente ambtenaar, de schuldhulpverlener enz. enz.) zich bewust zijn van het belang van de voorschoolse periode. Een kind leert op de peuterspeelzaal (of kinderopvang) weer heel andere dingen dan thuis en krijgt heel veel taal aangeboden. De taalontwikkeling, de woordenschat is van groot belang voor de cognitieve ontwikkeling. Als alle professionals ouders stimuleren om hun kind naar een voorschoolse voorziening te brengen dan is 100% bereik wellicht haalbaar.

Wie wil je in de volgende nieuwsbrief aan het woord laten komen en waarom?
Ik geef de pen graag door aan: Peter Speelman van de Bibliotheek. Lezen en voorlezen is zo’n essentieel belang voor de taalontwikkeling en daarom is de bibliotheek voor ons een zeer betrouwbare en goede partner.

 

Uitgelicht

Zoeken