Lees voor

Waterstof leeft in Hoogeveen: drukbezochte bijeenkomst in Palviljoen Nijstad

Dinsdag 14 mei was de inloopavond over de plannen voor ‘De Waterstofwijk Hoogeveen’ in Paviljoen Nijstad. De opkomst was overweldigend: zeker 350 geïnteresseerden wilden alles weten over de waterstofontwikkelingen en de nieuw te ontwikkelen wijk Nijstad-Oost. Dit was veel meer dan de 180 aanmeldingen, waardoor het in het begin echt te druk was en we helaas niet alle vragen van iedereen hebben kunnen beantwoorden. Doel van de bijeenkomst was enerzijds het informeren over de ontwikkelingen in Nijstad-Oost, het gebruik van waterstof in die nog te ontwikkelen wijk en de mogelijke inzet van waterstof in Erflanden. Maar ook om de diversen meningen en aandachtpunten voor de verdere uitwerking van de plannen op te halen. De plannen zijn nog volop in ontwikkeling. En om iedereen de kans te geven om volledig geïnformeerd te zijn, wordt er in het najaar opnieuw een inloopbijeenkomst georganiseerd.

Waterstof kansrijk en duurzaam

De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Hoogeveen en haar partners, zoals Hanzehogeschool, Stork, NAM, Bekeart Combustion, JP energiesystemen, BAM en Arcadis. Van achter diverse marktkramen vertelden ze het toegestroomde publiek over hun plannen om waterstof toe te passen in een gewone aardgasleiding. Of om de woning te verwarmen met een waterstof CV-ketel. Waterstof is een kansrijk duurzaam alternatief voor aardgas. Bij de productie van groen waterstof én bij de verbranding ontstaat geen CO2.

Veel interesse in bouwkavels Nijstad-Oost

Wethouder Erik Giethoorn: “Er was veel vraag naar de nieuwe kavels van Nijstad Oost. De acht erven met circa 80 te bouwen woningen in Nijstad-Oost zullen worden voorzien van een waterstof Cv-ketel en de aanvoer van waterstof gaat gewoon via een leiding die momenteel ook wordt toegepast voor aardgas. De bouw van deze wijk is gepland in de periode 2020-2021. Mooi te zien dat er nu al zoveel interesse is.” De concrete plannen voor de kavels in Nijstad-Oost worden dit najaar gepresenteerd.

Erflanders geïnteresseerd in waterstof CV ketels

Er zijn veel vragen gesteld door de aanwezigen. De bewoners van de Erflanden waren vooral geïnteresseerd in de betaalbaarheid van Waterstof CV ketels en de manier waarop ze worden betrokken bij de besluitvorming hierover. De vragen en opmerkingen die tijdens de bijeenkomst zijn verzameld, worden op dit moment voorzien van antwoorden en binnenkort op www.hoogeveen.nl/waterstof geplaatst. Ook worden de vragen en antwoorden meegenomen in de uitwerking van de plannen. Het plan is om de eerste woningen in Erflanden in 2022 over te zetten op een waterstof Cv-ketel. De besluitvorming hierover staat gepland voor later dit jaar.

Bewonersraad i.o.

Op de informatieavond hebben een aantal mensen zich aangemeld bij de gemeente voor een bewonersraad in oprichting. De bewonersraad wordt een onafhankelijke gesprekspartner van de gemeente en zal de belangen van de inwoners van Erflanden voor het project Waterstofwijk behartigen.

Planning

Wethouder Gert Vos: “Er wordt hard gewerkt aan de plannen voor het project Waterstofwijk Hoogeveen. Waterstof heeft de toekomst, de eerste auto’s rijden erop. Ik mocht dinsdagavond ook even proefrijden in een waterstofauto: dat rijdt prima, vergelijkbaar met mijn eigen auto. Het is alleen veel duurzamer. Waterstof in woningen, dat is nieuw. Hoogeveen behoort met o.a Leeds en Tokyo tot de eerste steden ter wereld die waterstof als warmtebron op deze schaal wil inzetten.” Projectleider Kees Boer: “Als de plannen doorgaan, dan is de bouw van nieuwe wijk Nijstad-Oost gepland in 2020 en zullen de eerste woningen in Erflanden naar verwachting in 2022 overgaan op een waterstof Cv-ketel.”

In het najaar wordt er nog een informatiebijeenkomst georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de pagina over Waterstof. Hier worden binnenkort ook de vragen én antwoorden geplaatst, die gesteld zijn tijdens de inloopavond. Vragen kunnen ook gesteld worden aan: waterstofwijkhoogeveen@hoogeveen.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken