Lees voor

Kennis, productie én innovatie op bedrijventerrein Riegmeer

Een bedrijventerrein leg je voor zeker dertig jaar aan, maar hoe wonen en werken we dan en wat heeft Hoogeveen en de regio in de toekomst nodig? Tijdens de Bootcamp Riegmeer, een speciale denkdag op 15 mei, hebben ruim 30 jongprofessionals, stakeholders en medewerkers van de gemeente Hoogeveen zes plannen gemaakt voor het nieuwe bedrijventerrein Riegmeer. Het winnende plan was ‘Bedrijventerrein H2oogeveen’, een waterstof hub waar productie en opslag van groene waterstof samen op gaan met kennisontwikkeling en innovatie.

Groen, duurzaam en circulair

De bootcamp-deelnemers keken hoe de toekomst gaat veranderen door digitalisering, robotisering en de energietransitie, welke gevolgen dat heeft voor de manier waarop we werken en ze vertaalden dat naar Hoogeveen. Het leverde zes plannen op. Volgens alle deelnemers is de kracht van het bedrijventerrein van de toekomst dat kennis (hbo én mbo), productie en innovatie worden gecombineerd op één terrein. Een groen, duurzaam en waar mogelijk circulair bedrijventerrein zijn volgens alle teams basisvoorwaarden in de toekomst. De deelnemers zien ook kansen om de Hoogeveense maakindustrie beter te promoten om te laten zien wat voor mooie bedrijven Hoogeveen heeft. Want hier worden producten met wereldwijde bekendheid gemaakt: zo maakt Fokker onderdelen voor de Joint Fight Striker, Philips bedacht hier het Senseo-apparaat en niet te vergeten de vertrouwde Kip-caravan komt uit Hoogeveen.

Een jury beoordeelde de plannen. Deze jury bestond uit wethouders Jan Steenbergen en Gert Vos, Harjo Woltinge (Ondernemend Hoogeveen) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation). Het plan van team H2oogeveen won omdat het naadloos aansluit bij de ambities van de gemeente Hoogeveen. Hoogeveen werkt al aan een waterstofpilot met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de Provincie Drenthe. Daar kan Riegmeer volgens de bedenkers onderdeel van worden. Op het bedrijventerrein moet onderzoek, innovatie, productie en opslag plaatsvinden van waterstof. Met de A37 en A28 in de buurt kan Riegmeer ook de transportsector voorzien van waterstof.

Verdere uitwerking

De resultaten van de bootcamp gebruikt de gemeente Hoogeveen om een toekomstbestendig plan te ontwikkelen voor Riegmeer. Bekijk de resultaten van de bootcamp op de website https://www.kennislabvoorurbanisme.nl/project/bootcamp-mei-2019/.

Uitgelicht

Zoeken