Lees voor

Dodenherdenkingen in Hollandscheveld, Hoogeveen en Nieuwlande

In ons land vinden door het jaar heen herdenkingen plaats en op 4 mei in bijna alle gemeenten. In onze gemeente herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Dat gebeurt traditiegetrouw in Hollandscheveld, Hoogeveen en Nieuwlande. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog leven we in Nederland in vrede en vrijheid, maar toch gaat er geen dag voorbij zonder dat ergens in de wereld een oorlog woedt. In al die jaren is Nederland bij meer dan vijftig oorlogssituaties en vredesoperaties betrokken geweest.

Herdenkingen in gemeente Hoogeveen

Hollandscheveld

De dodenherdenking in Hollandscheveld begint om 18.30 uur met een dienst in de Hervormde kerk. Om 19.15 uur leggen kinderen van de drie basisscholen kransen van de gemeente, de Historische Kring en de scholen zelf. Pianiste Mila Bottema begeleidt de kranslegging muzikaal. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats. Dit gebeurt onder trombegeleiding van leden van muziekvereniging Juliana de Bazuin. Daar aangekomen zal de stoet langs de door lantaarns aangegeven graven van oorlogsslachtoffers lopen. Men houdt uiteindelijk stil bij de graven van de omgekomen geallieerde vliegeniers. Burgemeester Karel Loohuis houdt hier een toespraak. Daarna dragen kinderen van de basisscholen gedichten voor. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus spreekt drs. Evert Akkerman een korte overweging uit. Terwijl de mensen huiswaarts keren, speelt muziekvereniging Irene. De herdenking wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Irene.

Hoogeveen

In Hoogeveen begint om 19.00 uur de dodenherdenking op het Raadhuisplein onder leiding van de Historische Kring Hoogeveen. Leden van de Scouting verlenen hun medewerking. Burgemeester Karel Loohuis houdt daar een toespraak. Aansluitend worden bloemen en kransen gelegd bij het verzetsmonument. Om 19.15 vertrekken de belangstellenden voor een stille omgang naar de voormalige synagoge aan de Schutstraat. Bij de synagoge draagt een leerling van CBS De Sprong een gedicht voor. Van daaruit gaat de tocht naar de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg. Daar worden bloemen gelegd door de Johannes Calvijnschool. De stille omgang gaat verder naar het monument bij de ingang van de nieuwe begraafplaats, waar kransen worden gelegd. Een leerling van CBS De Sprong draagt een gedicht voor. Na het Taptoe-signaal door de Hoogeveense Harmonie volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend klinkt het Wilhelmus.

Nieuwlande

In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf basisschool De Hoeksteen naar de twee geadopteerde monumenten in Nieuwlande: het verzetsmonument en het Yad Vashem monument. Daar worden kransen gelegd. Na het Taptoe-signaal door Juliana de Bazuin volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend klinkt het Wilhelmus. Daarna houdt wethouder Gert Vos een toespraak. Twee kinderen dragen gedichten voor. Na de herdenking vertrekt de stoet naar het multifunctioneel centrum. Juliana de Bazuin verleent muzikale medewerking.

 

Uitgelicht

Zoeken