Lees voor

Start van de campagne Lang Zult U Wonen

4 oktober 2018 - De provincie Drenthe start de campagne Lang Zult U Wonen in Drenthe op 6 oktober 2018 tijdens de Ouderendag in gemeente De Wolden. De gemeente Hoogeveen doet ook actief mee in dit belangrijke project. 
Met deze campagne wil de provincie inwoners stimuleren op tijd hun woning veiliger en comfortabeler te maken met het oog op de toekomst. Bezoekers kunnen op de Ouderendag terecht bij de stand van Lang Zult U Wonen voor meer informatie en persoonlijk advies van de bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen.

Wethouder Erik Giethoorn hoopt dat de campagne Lang Zult U Wonen mensen zal inspireren en ze bewuster zal maken. “Het aanpassen van een woning is echt niet altijd ingewikkeld of enorm duur. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken, zoals verlichting of een extra trapleuning. Lang Zult U Wonen is een informatief platform met ontzettend goede tips”.

Lang Zult U Wonen speelt in op de toenemende vergrijzing en het gegeven dat we langer zelfstandig thuis blijven wonen. Bewustwording is nodig om op tijd maatregelen te treffen. Met de campagne informeert ook Hoogeveen haar inwoners over maatregelen die zij zelf kunnen nemen om te zorgen dat hun huis tijdig geschikt is voor de toekomst. Vaak is al met kleine aanpassingen de veiligheid in huis te vergroten. Denk aan het plaatsen van een tweede trapleuning voor extra houvast, het stroef maken van een badkamervloer of iets eenvoudigs als het aanbrengen van betere verlichting om valongevallen te voorkomen.

Het aantal oudere inwoners in de provincie Drenthe is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2017 waren er bijna 20.000 meer 65+’ers dan in 2010. En dat aantal blijft groeien. Ook het aantal ‘oudere’ ouderen groeit fors. In 2017 telde Drenthe 26.572 mensen van 80 jaar en ouder. De prognoses laten zien dat het aantal 80+’ers tot 2040 blijft stijgen. Nu is 1 op de 20 inwoner 80 jaar of ouder. In 2040 is 1 op de 8 mensen in Drenthe boven de 80 (bron: Leefbaarheidsmonitor Drenthe). 

Oplossingen vinden in bestaande woningen, is volgens Erik Giethoorn belangrijk. Hij  is zelf nog erg tevreden met zijn huidige woning. Maar of dat altijd zo zal zijn, betwijfelt hij. “In onze woning zit een steile trap. Nu ben ik nog fit, maar ik weet niet zeker of ik dat over tien of twintig jaar nog ben. Daar denk ik zeker bewust over na”.

Kijk vanaf 6 oktober voor praktische tips en adviezen op hoogeveen.langzultuwonen.nl.

Uitgelicht

Zoeken