Lees voor

Acht initiatieven ontvangen subsidie vanuit fonds Vitaal Platteland

28 februari 2018 - Dit jaar zijn 30 aanvragen ingediend voor subsidie vanuit het fonds Vitaal Platteland. De subsidie is bedoeld om initiatieven te steunen die bedoeld zijn om de leefbaarheid in en om de Drentse dorpen te versterken. Acht van de aanvragen werden gehonoreerd: 
 
Belangenvereniging De Pioniers voor het realiseren van een klokkenstoel 
Plaatselijk Belang Noordscheschut, voor 2 picknickbanken, borden voor plattegrond en educatie borden met informatie, prullenbakken, bankjes en het aanleggen van een vlinder idylle ten behoeve van het Belevingsbos Noordscheschut 
Plaatselijk Belang Nieuwlande, voor picknickbanken, rustbanken en routepaaltjes voor dorpsommetjes en wandelroutes 
Stichting Onderduikersmuseum ‘De Duikelaar’ als waarderingsbijdrage omdat het initiatief leefbaarheid en burgerkracht versterkt 
Vereniging Dorpsbelangen Fluitenberg voor het realiseren van een wandelroute van zand en het plaatsen van paaltjes, om een verbinding te leggen tussen bestaande paden zodat er een dorpsommetje ontstaat 
Vereniging Ons Dorpshuis Stuifzand voor het aanschaffen van een gaskookstel, combisteamer en een afbakoven 
Plaatselijk Belang Nieuweroord, een bijdrage voor het realiseren van turnbars voor algemeen gebruik 
Plaatselijk Belang Noordscheschut voor plantmateriaal ten behoeve van het gezamenlijk realiseren van de groene aankleding van het nieuwe dorpsplein.  
 
Het gaat om projecten die de burgerkracht en leefbaarheid versterken, er is sprake van zelfwerkzaamheid en de initiatieven komen ten goede aan de dorpsgemeenschap. Diverse projecten zijn gedeeltelijk gehonoreerd omdat ze niet geheel aan de voorwaarden voldoen.
De vertegenwoordigers van deze organisaties ontvingen dinsdag in aanwezigheid van wethouder Jan Steenbergen hun cheque. 
 
foto gerrit boer
 

Beoordeling door inwoners

In 2018 is het platteland voor de derde keer uitgenodigd om initiatieven in te dienen die de leefbaarheid versterken. Ook dit jaar heeft de commissie Vitaal Platteland, waarin 3 bewoners uit Hoogeveen zitting hebben, de verzoeken beoordeeld en van advies voorzien. Daarbij vormen de provinciale voorwaarden en de gemeentelijke voorwaarde het kader.
Wethouder Jan Steenbergen: ‘We zien dat mensen zich bekommeren om hun omgeving en dat ze bereid zijn zich in te zetten om hun dorp nog mooier te maken. Dat waarderen we bijzonder.’
 

Geld van provincie 

De provincie Drenthe ondersteunt dorpsinitiatieven met het fonds Vitaal Platteland. Voor de jaren 2016, 2017 en 2018 heeft de provincie per gemeente € 50.000 per jaar beschikbaar gesteld. De provincie heeft de gemeente gevraagd dit bedrag te verdelen.
De gemeente ontvangt in 2018 € 50.000 van de provincie Drenthe voor dorpsinitiatieven Vitaal Platteland. Met de toekenning van de acht aanvragen is € 40.270 gemoeid. Het restant, € 9.730 wordt overgeheveld naar 2019. De provincie heeft besloten de gemeente ook voor de komende jaren budget te geven voor het versterken van het platteland. 
 
 

Uitgelicht

Zoeken