Lees voor

Wmo-zorgvraag en veiligheidsrisico’s tegelijk in beeld

3 oktober 2017 - De gemeente Hoogeveen gaat als eerste pilot-gemeente in Nederland meewerken aan een uniek project van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met de pilot wordt het softwareprogramma Pythia getest en ontwikkeld. Met Pythia wordt een digitale risicoanalyse gemaakt, direct tijdens het gesprek van de Wmo-consulent van de gemeente bij de Wmo-aanvrager thuis. Daarbij wordt tegelijk gekeken naar de zorgvraag en naar veiligheidsrisico’s.
Zo krijgt de gemeente op een (voor het publieke domein) unieke wijze de veiligheid van de kwetsbare inwoners van onze gemeente in beeld. Die informatie wordt gebruikt om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Het gaat dan vooral om mensen die daar niet zelf toe in staat zijn.

‘Pythia’ is nog niet eerder gebruikt door een gemeente, wel door verpleeghuizen.

Direct advies

De consulent stelt vragen op het gebied van zorg en over bijvoorbeeld de brandveiligheid in de woning, de kennis van babbeltrucs en ervaringen met huiselijk geweld.
Aan het eind van de vragenlijst verschijnt een afbeelding waaruit de aandachtspunten naar voren komen. De consulenten van de gemeente zijn getraind om zoveel mogelijk direct advies te geven. Ook kunnen zij helpen bij het inschakelen van vakmensen om de woning bijvoorbeeld beter te beveiligen tegen inbraak.

Buurt- en wijkinformatie

De informatie van alle ingevulde vragenlijsten wordt ook geanonimiseerd samengevoegd. Daardoor kan de gemeente op buurt- en wijkniveau zien of er knelpunten zijn. Die informatie wordt gebruikt bij het maken van nieuw beleid, in overleg met andere organisaties als zorg- en welzijnsinstellingen, de brandweer en de politie.

Samenwerking

De gemeente werkt voor het project samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en Triaspect, de leverancier van de software.

 

Uitgelicht

Zoeken