Lees voor

Voorstelling 'Thuis in Hoogeveen' genomineerd voor Gouden C

1 juni 2017 - Loods13 is met het project Thuis in Hoogeveen genomineerd voor de Gouden C. Dit is een landelijke prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor projecten uit 2016 die impact hebben, inspireren én innoverend zijn. Hiermee maakt Thuis in Hoogeveen kans om een jaar lang de titel ‘project dat je Mee Moet Maken’ te mogen dragen. Thuis in Hoogeveen is een theatervoorstelling die Loods13 samen met Syriërs in Hoogeveen maakte.  

Theater als onderdeel van inburgering

Met Thuis in Hoogeveen gingen zeven theatermakers van Loods13 op zoek naar de persoonlijke kracht en talenten van 21 Syrische nieuwkomers, zodat zij deze (her)ontdekken en leren inzetten in de Nederlandse samenleving. In nauwe samenwerking met de gemeente Hoogeveen wordt dit theaterproject onderdeel van het inburgeringstraject. Het maken van de voorstelling is een reis op zoek naar antwoorden op heel veel vragen. De Syriërs geven onder leiding van Loods13 de voorstelling vorm, schaven tijdens dit proces hun Nederlands bij en krijgen hulp om contact te maken met hun Nederlandse buurtgenoten. Drie maanden werkten zij twee dagen in de week aan theatervoorstelling Thuis in Hoogeveen waarin deelnemers met beeld, muziek en eten hun verhaal vertellen. De voorstelling was zeer succesvol in Hoogeveen en gaat in september in Groningen in reprise. 

Gouden C

Belangrijkste criterium voor de Gouden C is dat het project op een inspirerende manier bijdraagt aan de bevordering van de actieve cultuurparticipatie en -educatie. De winnaar van de Gouden C moet een inspiratiebron zijn voor (culturele) instellingen om op een creatieve manier met dit onderwerp om te gaan. Dit kan zijn omdat het project een vernieuwende werkwijze heeft, met weinig middelen een grote groep deelnemers bereikt, interessante doelgroepen met elkaar verbindt, een grote impact heeft op de directe omgeving, bijzondere artistieke opbrengsten kent, of doelgroepen bereikt die lastig te betrekken zijn. Een stem uitbrengen voor de Gouden C kan via www.cultuurparticipatie.nl
Een (korte) documentaire van het maakproces van Thuis in Hoogeveen te zien op www.loods13.nl
 

Uitgelicht

Zoeken