Lees voor

De eikenprocessierups: voorkom klachten

21 juni 2017 - Op veel eiken kunt u in deze periode behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren), vandaar de naam eikenprocessierups. De rupsen krijgen brandharen. Deze kunnen klachten veroorzaken bij mensen. De brandharen (± 700.000 per rups) dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit kan leiden tot huidirritatie en jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan dit zorgen voor rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie. Inademing van de brandharen kan leiden tot slikklachten en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Reden genoeg dus om elk contact met de rups te vermijden. Het is dan ook verstandig om niet onder eiken te gaan zitten. 

Wat kunt u doen als u in aanraking bent gekomen met de rups?

Ga na aanraking van de rupsen niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook de kleren, liefst op 60°C. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een crème met bijvoorbeeld menthol of aloë vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u terecht bij GGD Drenthe.  

Beheersing

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren een bijna onstuitbare opmars gemaakt. Het uitgangspunt is de overlast door de eikenprocessierups te beperken en daarbij de kosten in de hand te houden. Binnen de bebouwde kom worden alle nesten verwijderd uit gemeentelijke bomen. Voor de hoofdontsluitingswegen buiten de bebouwde kom geldt een soortgelijke aanpak. Hier worden nesten tot 6 meter hoogte verwijderd. Als uit controle blijkt dat een boom ‘besmet’ is, wordt de boom voorzien van een rood-wit lint tot het nest verwijderd is. Buiten deze gebieden worden nesten in principe niet verwijderd. Deze aanpak sluit aan bij de aanbevelingen van de GGD Drenthe om de rups te beheersen in gebieden waar veel mensen komen. Wanneer u nesten van eikenprocessierups aantreft, kunt u dit doorgeven aan de gemeente.  

Uitgelicht

Zoeken