Lees voor

Replica trommelslagertje te koop bij Punt H

10 juli 2017 - Wethouder Erik Giethoorn reikt het eerste exemplaar van een kleine replica van De Trommelslager uit aan trommelslager Albert Metselaar. Dit is het startsein voor de verkoop van Het Trommelslagertje bij Punt H.trommelslager

Turbulente levensloop Trommelslager

De originele Trommelslager van kunstenaar Johan Sterenberg  aan de Kleine Kerkstraat is in 2006 gestolen en beschadigd terug gevonden. Na een restauratie is hij in 2007 weer geplaatst. In 2015 is het beeld bij de voeten afgezaagd en verdwenen. Op basis van foto’s heeft Wessel de Ruyter een replica gemaakt , deze is verbronsd en op de oude plek op de sokkel terug gezet 2016.

Traditie

De trommelslager is ooit aangesteld om ingezet te worden bij de wolvenjacht. Later werden zij ook ingezet als dorpsomroeper. Op zondagmorgen spoorden zij de mensen aan om naar de kerkdienst te gaan. Dit gebruik stamt uit de 17e eeuw, vlak na het ontstaan van Hoogeveen. De trommelslager liep langs diverse routes door het dorp Hoogeveen. De trommelslager roept of spreekt daar niet bij. Het is alleen het tromgeroffel dat oproept om ter kerke te gaan.

Tamboercompagnie

De trommelslager - in zeventiende eeuwse kledij -  maakt nog steeds zijn of haar ronde door het centrum. Deze traditie wordt levend gehouden door de historische vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene. Er zijn meerdere trommelslagers. Samen vormen ze de Tamboercompagnie. Albert Metselaar is de drijvende kracht hierachter.

Eerste exemplaar

Dinsdagmiddag 11 juli om 13.00 uur reikt wethouder Erik Giethoorn het eerste exemplaar uit aan Albert Metselaar. Dit gebeurt bij Punt H, Hoofdstraat 17a. Vanaf dat moment zijn de replica’s te koop. De beeldjes zijn 17 cm. hoog en kosten € 17,50 per stuk. Ze zijn van neolith en hebben een bronskleurig uiterlijk.

 

Uitgelicht

Zoeken