Lees voor

Gemeente en COA verlengen overeenkomst voor azc Hoogeveen met twee jaar

14 juli 2017 - Asielzoekerscentrum (azc) Hoogeveen blijft nog minimaal twee jaar bestaan. De gemeente is ingegaan op het verzoek van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de huidige bestuursovereenkomst te verlengen tot 1 februari 2020. Vanaf begin 2015 is in de voormalige gevangenis De Grittenborgh een azc gevestigd. Hiervoor is toen een bestuursovereenkomst gesloten met een looptijd van drie jaar met de mogelijkheid om twee jaar te verlengen.

Met het ingaan van het verlengde contract wordt azc Hoogeveen ook een extra begeleiding- en toezichtlocatie (ebtl). Het is de tweede ebtl in Nederland, na Amsterdam. In een ebtl worden ongeveer 50 asielzoekers opgevangen die overlast geven binnen reguliere azc’s. Voor hen geldt een sober en strikt regime met een-op-een begeleiding van het COA en ze hebben een volledig dagprogramma met zeer beperkte bewegingsvrijheid.
De ebtl is niet bedoeld voor asielzoekers die buiten het azc voor problemen zorgen door bijvoorbeeld crimineel gedrag. De ebtl is ook niet bedoeld voor asielzoekers uit veilige landen die versneld kunnen worden uitgezet. Met COA is afgesproken dat in azc Hoogeveen geen zogenaamde Dublinclaimanten meer worden opgevangen. Dit zijn asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland kwamen en in het eerste Europese land hun asielverzoek is afgewezen.

De afgelopen periode heeft de gemeente Hoogeveen positieve ervaringen opgedaan in de samenwerking met COA. Het azc heeft werkgelegenheid opgeleverd en door deze aanpassing neemt de werkgelegenheid verder toe.

 

 

Uitgelicht

Zoeken