Lees voor

Nieuwe termijn voor burgemeester Karel Loohuis

14 februari 2017 – Karel Loohuis mag nog eens een periode van zes jaar volmaken als burgemeester van Hoogeveen. Hij is dinsdag geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering, waar commissaris van de koning Jacques Tichelaar hem de belofte afnam.

Commissaris Tichelaar gaf aan dat de gemeenteraad vorig najaar unaniem achter de herbenoeming van de burgemeester stond. ‘Karel Loohuis is kennelijk in staat geweest het u naar de zin te maken’, zei hij tegen de gemeenteraad.

Samenbinder

Tichelaar somde enkele kwaliteiten op die volgens hem van toepassing zijn op burgemeester Loohuis: trekker en samenbinder in het college, goed kunnen samenwerken met andere overheden, het oliemannetje bij conflicten, een goed netwerk en lobbykwaliteiten.
Verder ging commissaris Tichelaar in op het ambt van burgemeester. Hij constateerde dat het ambt snel verandert. ‘Omstandigheden, de tijdgeest en de samenstelling van de gemeenteraden zijn na enkele jaren al compleet anders dan op het moment van de werving. Mag je dan van een burgemeester vragen dat hij of zij overal in meebuigt? De huidige tijdgeest vraagt veel van een burgemeester. Soms het onmogelijke. Hij is een schaap met vijf poten, een alleskunner, een duizend-dingen-doekje’,  aldus Jacques Tichelaar.

 Foto A. Weima

‘Anpakk’n’

Burgemeester Loohuis zei bij veel organisaties, ondernemers en inwoners een sterke wil te hebben ontdekt om de handen uit de mouwen te steken. ‘De mentaliteit van ‘anpakk’n’ is in Hoogeveen volop aanwezig. Niet mopperend en jankend in de hoek gaan zitten, maar geloven in jouw eigen kracht. Nu nog een beetje trots er bij en je hebt een geweldige cocktail. Met andere woorden: het voelt goed ´, aldus Karel Loohuis.
De Hoogeveense burgemeester zei bijzonder dankbaar en gelukkig te zijn dat de gemeenteraad opnieuw het vertrouwen in hem heeft uitgesproken. Hij bedankte iedereen voor het vertrouwen en steun, voor betrokkenheid en meelevendheid, voor kritisch meekijken en meesturen, voor een positieve en opbouwende instelling, voor de gegeven ruimte, voor de nuchterheid en de humor. ‘En dank voor het anpakk’n.’

Uitgelicht

Zoeken