Lees voor

Extra geld voor Gezonde School

18 december 2017 - “Met aandacht voor gezondheid kun je niet vroeg genoeg beginnen”, aldus wethouder Giethoorn. Daarom heeft de gemeente Hoogeveen besloten om zogenaamde Gezonde Scholen een extra bijdrage te geven. Het project de Gezonde School is in 2011 opgestart door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in Hoogeveen een groot succes.

Inmiddels zijn 23 van de 36 basisscholen (inclusief speciaal onderwijs) aangesloten. Zij hebben het vignet Gezonde School verdiend door hun structurele aandacht voor gezondheid.

Scholen die aantonen voldoende te investeren in de gezondheid van hun leerlingen, kunnen van het ministerie 3.000 euro krijgen. De gemeente Hoogeveen doet daar voor tien scholen die nog geen Gezonde School zijn 2.000 euro bovenop. Tien scholen die al een Gezonde School zijn, kunnen 1.000 euro extra krijgen. Scholen kunnen deze stimuleringsbijdrage aanvragen tot 19 januari 2018. De gemeente beoordeelt op basis van de aanvragen, welke scholen in aanmerking komen.

Brede benadering

“De kracht van de Gezonde School zit hem in de brede benadering. Er is aandacht voor voeding, beweging, welbevinden, roken, alcohol, enzovoort. Wij zien er veel meerwaarde in: voor kinderen zelf, hun ouders en de hele samenleving. We kunnen een generatie laten opgroeien die veel bewuster omgaat met gezondheid”, aldus Giethoorn.

Het effect is groot. Giethoorn: “Ik hoorde het verhaal van een nieuwe juf die ranja wilde uitdelen. Zij werd gecorrigeerd door één van de leerlingen: “Wij drinken toch altijd water?” Kinderen pikken het makkelijk op en dragen het snel uit”. Giethoorn streeft ernaar dat alle scholen in Hoogeveen een Gezonde School worden. De gemeente ondersteunt de scholen daarom met de extra bijdrage maar ook in de praktijk, door de inzet van de sportfunctionarissen.

Gezonde School

De Gezonde School-aanpak is een werkwijze voor scholen om structureel te werken aan gezondheid. Het gaat dan om concrete lesprogramma's en/of projecten die ingezet kunnen worden op school. Scholen die structureel aan gezondheid werken en voldoen aan kwaliteitseisen, krijgen een speciaal vignet. Een school die het vignet heeft behaald, mag zich Gezonde School noemen. Meer informatie hierover is te vinden op www.gezondeschool.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken