Lees voor

Molenaars krijgen hun molenaarscertificaat

28 augustus 2017 – Wethouder Erik Giethoorn verrastte afgelopen zaterdag drie molenaars met een molenaarscertificaat bij Korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen.

Drentse Molendag

Zaterdag vond de jaarlijkse Drentse Molendag plaats. Korenmolen De Zwaluw is één van de 37 molens die Drenthe rijk is. De molen wordt bediend door vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben een officiële erkenning van de gemeente nodig om verzekerd hun werk te kunnen doen.

Aalt Mulder, Jerry Vondeling en Gerben Kat werden in het zonnetje gezet door Erik Giethoorn die hen een certificaat en een Hoogeveens koffiepakket overhandigde. Molenaar Hans Valkenhof heeft dit georganiseerd om zijn collega molenaars in het zonnetje te zetten. Wethouder Giethoorn is erg blij met deze vrijwilligers: ‘De Korenmolen is natuurlijk een mooi stukje historie in onze gemeente. Ik ben er trots op dat onze molen nog in gebruik is en ik ben daarom heel blij met de molenaars die onze molen draaiende houden.’foto: gemeente Hoogeveen

Toen en nu

Er moet in 1716 al een molen hebben gestaan op de plaats van de huidige molen. Deze molen zou gebouwd zijn door Roelof Steenbergen van Ten Arlo. Aan de westkant van de huidige molen vind je een gevelsteen uit 1787. In dit jaar werd een nieuwe en grotere molen gebouwd door Roelof Steenbergen Jr. Deze molen deed dienst als graan-, pel- en run(schors)molen. In 1826 ging de molen over in handen van Lucas Quirinus Robaard. In 1833 brandde de molen af en een jaar later werd de molen weer opgebouwd. Dat is de molen zoals die er nu nog staat. Korenmolen De Zwaluw is een zogenaamde stellingmolen. Dit type molen staat meestal in een stad of dorp, de molen moet namelijk boven de daken van de omliggende huizen uitsteken om wind te vangen. De hoogte van de molen is 35 meter. Er worden drie soorten tarwe gemalen: melange tarwe, Nederlands tarwe en biologische tarwe. De molenwinkel heeft een uitgebreid aanbod en levert ook tarweprodcuten aan andere molens, pannenkoekenrestaurants en zorgboerderijen. Meer informatie op www.korenmolendezwaluw.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken