Lees voor

Zwerfafval: leerlingen Roelof van Echten college pakken het op!

21 april 2017 - Zwerfafval is een groot probleem voor mens, dier en natuur. En dat niet alleen: het staat ook erg slordig en vies. Ook in Hoogeveen zien we helaas nog veel zwerfafval.

De gemeente Hoogeveen heeft in samenwerking met IVN voor het project ‘Hoogeveen: Zwerfafval in beeld’ leerlingen van de tweede klas technasium van het Roelof van Echtencollege gevraagd onderzoek te doen naar zwerfafval langs de loop- en fietsroutes van school naar huis. Zij hebben naast het in kaart brengen van de hoeveelheid zwerfafval, ook gezocht naar technische oplossingen en manieren om het gedrag van jongeren te veranderen. 

Op donderdag 20 april 2017 was het zover. De leerlingen presenteerden hun bevindingen aan wethouder Jan Steenbergen in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogeveen. De wethouder was onder de indruk van de inzet en motivatie van de klas en de verrassende oplossingen die de leerlingen hebben aangedragen.

De leerlingen vinden het geven van voorlichting over zwerfafval op scholen van groot belang om op deze wijze bewustwording te creëren bij medescholieren en volwassenen. Daarnaast vinden zij dat er meer posters langs de routes geplaatst kunnen worden met de boodschap om geen zwerfafval op straat te gooien en het op te ruimen. Bewustwording en het veranderen van het weggooigedrag kan volgens de leerlingen nog bevorderd worden door het maken van ‘spotprents’ waardoor mensen aan het denken worden gezet.

Een aantal leuke technische oplossingen waren onder meer een pratende afvalbak; als je iets naast de afvalbak gooit dan hoor je een stem die je daar op aanspreekt en als je het in de afvalbak gooit dan krijg je een compliment. Een andere oplossing was het plaatsen van voetstappen die naar een afvalbak leiden die niet alleen overdag goed zichtbaar zijn, maar die in het donker oplichten, waardoor je ook dan weet waar de afvalbak zich bevind.

De wethouder heeft ook gehoord dat de leerlingen graag met afval gooien! Behalve de blikvanger hebben ze een afvalbak bedacht die op een paal staat, waarbij je het afval als het ware in de basket moet gooien.

Wethouder Jan Steenbergen vond dat de leerlingen veel creativiteit hebben getoond in de uitvoering van de opdracht. Zij hebben als dank voor hun inzet een oorkonde en een dopper met de tekst ‘Zwerfafval, ik pak het op’ ontvangen. De wethouder heeft de hoop uitgesproken dat meer scholen met een opdracht over zwerfafval en wat kun je eraan doen aan de slag gaan, zodat de buurt en uiteindelijk de gemeente Hoogeveen een stuk schoner wordt.  

foto: gerrit boer
  

Uitgelicht

Zoeken