Lees voor

Afvalproject gaat van start

3 april 2017 – Vandaag start het afvalproject 100-100-100 in de gemeente Hoogeveen. Vijftig huishoudens gaan zich inzetten om 100 dagen 100% (rest)afvalvrij te leven. Afgelopen donderdag vond de startbijeenkomst plaats in De Tamboer.

Afval is grondstof

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Jan Steenbergen. De gemeente Hoogeveen kiest, net als veel andere gemeenten die ons al zijn voorgegaan, voor een duurzame toekomst met minder afval en meer gebruik van grondstoffen. Veel afval is namelijk grondstof. Door deze materialen uit het restafval te houden en opnieuw te gebruiken, werken we aan een duurzame, circulaire economie.

Inspiratie

Wethouder Steenbergen hoopt dat met de inzet van de deelnemers ook de overige inwoners van de gemeente worden geïnspireerd om het restafval te verminderen of te voorkomen, zodat er een steeds grotere groep inwoners bewust met afval omgaat, zijn afval goed gaat scheiden en wellicht bewuster producten gaat inkopen.  

Tijdens het project 100-100-100 gaan de huishoudens proberen om zo min mogelijk restafval te produceren. Wekelijks wordt de hoeveelheid restafval vermeld op het online platform en voeren zij weekopdrachten uit om de bewustwording te vergroten. De deelnemers kunnen het online platform ook gebruiken voor het stellen van vragen aan elkaar en het geven van tips om te komen tot een nagenoeg restafvalvrije periode. Iedereen in de gemeente Hoogeveen kan het project volgen via de website www.hoogeveen.100-100-100.nl

Bevlogenheid

De startbijeenkomst werd afgesloten met een lezing van Emily Jane Lowe, die inmiddels van ‘Leven zonder Afval’ haar levensstijl heeft gemaakt. Zij gaf de deelnemers diverse tips en voldoende inspiratie om er de komende 14 weken mee aan de slag te gaan. De bijeenkomst werd goed bezocht. Wat opviel was het enthousiasme en de bevlogenheid van de deelnemers. ‘Dit is echt een project dat wordt gedragen door de deelnemers. We hebben dan misschien de 100 deelnemers niet gehaald, maar deze vijftig deelnemers zetten zich zeker voor de volle 100% in’, aldus de wethouder.

foto Gerrit Boer

Uitgelicht

Zoeken