Lees voor

Koninklijke erepenningen

Een koninklijke erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen. De erepenning wordt uitgereikt bij de viering van een bijzonder jubileum van een vereniging of instelling. Zijne Majesteit de Koning kent de koninklijke erepenning toe.

2013

Toonkunstkoor Hoogeveen

Burgemeester Karel Loohuis heeft tijdens het  jubileumconcert op 21 december de koninklijke erepenning uitgereikt aan het Toonkunstkoor Hoogeveen.

Koninklijke-erepenning-Toonkunstkoor-75-jaar-(GB)-20131221

 • Toonkunstkoor Hoogeveen is ontstaan uit de Zang- en Orkestvereniging Hoogeveen, die op haar beurt weer voortkwam uit een fusie van een dameskoor en een dubbel-mannenkwartet.
  Het koor is officieel ingeschreven bij de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (de huidige Vereniging Toonkunst Nederland) op 20 mei 1939. Op dat moment telde het koor 35 leden, 28 zangers en 7 musici die een orkest vormden. In december 1938 werd het eerste concert gegeven onder de naam Toonkunstkoor.
  De eerste officiële jaarvergadering (ledenvergadering) vond plaats een jaar na de officiële toetreding op 9 mei 1940 en werd gehouden in Hotel Homan.
  Sinds mei 2012 is Tjalling Wijnstra uit Leeuwarden de dirigent. Hij wordt door het koor op handen gedragen. Hij heeft het koor door zijn innemendheid en muzikaliteit in nog geen jaar tijd op een hoger plan gebracht. De prachtige uitvoering van de Matthäus Passion op 2 maart 2013 getuigde hiervan.

Christelijke muziekvereniging Wilhelmina

Christelijke muziekvereniging Wilhelmina ontving tijdens het jubileumconcert op zaterdag 12 oktober uit handen van burgemeester Karel Loohuis de koninklijke erepenning.  Dit in verband met het 50-jarig bestaan van de muziekvereniging.

Erepenning voor Wilhelmina

 • Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina is op 8 februari 1963 opgericht als fanfareorkest. De vereniging begon met 29 leden en na vijf maanden waren het er al 76. In 1970 kwam er een showband met tamboers en majorettes. In datzelfde jaar was het ledental gestegen tot bijna 200. De vereniging heeft vanaf de oprichting deelgenomen aan verschillende concoursen en festivals, maar ook aan allerlei activiteiten, zoals Koninginnedag, zomerfeesten, wandeltochten, buitenconcerten, intocht Sinterklaas en Noorderlichtjesparade. De vereniging organiseert ieder jaar een volkskerst- en een volkspaaszangdienst, waarbij de hele bevolking welkom is.

  De laatste jaren heeft de vereniging ook een G-orkest van ongeveer 20 leden met een verstandelijke beperking. Op deze manier probeert de vereniging mensen met een beperking te betrekken bij het sociale en culturele leven in Hoogeveen en geeft zodoende blijk van een brede maatschappelijke betrokkenheid.

Hoogeveens Christelijk Mannenkoor (HCM)

Het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor ontving, tijdens het jubileumconcert op zaterdag 19 oktober, uit handen van burgemeester Karel Loohuis de koninklijke erepenning.

 • Op 16 oktober 1963 werd het mannenkoor opgericht en is inmiddels in Hoogeveen en wijde omgeving een bekend en veelvuldig geprezen mannenkoor. Het 150 leden tellende koor mag zich rekenen tot de top van de mannenkoren in Nederland. Het mannenkoor is een van de belangrijkste ambassadeurs van Hoogeveen.

  Het HCM is een maatschappelijk zeer betrokken vereniging en heeft zich in de loop der jaren regelmatig ingezet voor de minder bedeelden in de gemeente, maar ook voor mensen in andere delen van ons land en van de wereld. Ze organiseren jaarlijks een benefietconcert waarbij de opbrengst voor het goede doel is. Daarnaast treden ze belangeloos op voor de Hoogeveense Zieken- en Bejaardenomroep in ziekenhuis Bethesda en verpleeghuis Weidesteyn.

  Door de vele concertreizen is het HCM bekend in binnen- en buitenland. Daarnaast zijn ook de talloze optredens voor radio en televisie en de uitgebrachte cd's en dvd's het vermelden waard.

Uitgelicht

Zoeken